A cincea zi de proteste anti-Trump în SUA: ”Aceasta este țara pe care o avem și pe care vom continua să o avem”

Publicat: 14 11. 2016, 09:05

Manifestanți care susțin drepturile imigranților au mărșăluit duminică în Manhattan. Alte manifestații au avut loc în Chicago, cartierul Hollywood din Los Angeles, Philadelphia, Seattle, Fort Lauderdale, precum și în alte orașe, potrivit informațiilor postate pe conturile de socializare și buletinelor de știri.

Zeci de mii de protestatari s-au adunat, începând de joi, pe străzile din Austin, Chicago, New York, Los Angeles și alte orașe, după ce Donald Trump a câștigat în Colegiul Electoral dar a pierdut votul popular.

Protestatarii au denunțat retorica lui Trump din timpul campaniei împotriva imigranților, musulmanilor și femeilor.

Duminică, Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, a încercat să calmeze situația.

„Oamenii ar trebui să se liniștească”, a declarat acesta pentru CNN. „Suntem pluraliști, suntem atotcuprinzători. Acesta este țara pe care o avem și aceasta este țara pe care vom continua să o avem”, a mai spus el.

Protestele au fost în mare parte pașnice, deși în Los Angeles, Indianapolis și New York s-a anunțat că au avut loc câteva arestări. Însă în orașul Portland din Oregon poliția a arestat 71 de persoane după ce protestele de duminică s-au transformat în revolte, a anunțat KGW-TV.

Șapte persoane au fost arestate și doi polițiști au fost răniți sâmbătă noapte în Indianapolis. Circa 500 de persoane s-au adunat inițial în fața Casei Guvernului din Massachusetts ( State House) la ora locală 17.00 protestul fiind pașnic, însă în cursul serii poliția a folosit, se pare, pistoale cu jet de piper asupra unor protestatari.

Elevii din Seattle plănuiau un marș pentru ziua de luni pentru a prosteta împotriva președintelui-ales. Oamenii au participat la un marș în centrul orașului Seattle în pofida ploii.

„Nu poți schimba rezultatele unei alegeri prezidențiale prin protest. Acest lucru este irațional”, a spus Stephen King, în vârstă de 18 ani, student la Universitatea Texas-Austin. „Dar nu am putut sta cu mâinile în sân și să accept pur și simplu că acest lucru s-a întâmplat. Trebuie să vorbesc pentru cei care nu au acest privilegiu „, a mai spus el.