Prima pagină » Știri externe » A doua țară care ar putea ieși din UE, după Marea Britanie. „Un referendum e obligatoriu”

A doua țară care ar putea ieși din UE, după Marea Britanie. „Un referendum e obligatoriu”

A doua țară care ar putea ieși din UE, după Marea Britanie. „Un referendum e obligatoriu
Candidatul de extremă dreaptă la președinția Austriei, Norbert Hofer, a anunțat că va milita pentru organizarea unui referendum privind rămânerea țării sale în Uniunea Europeană, dacă va câștiga alegerile.

”Un bloc comunitar de 28 de state este important pentru Austria, dar eu îmi doresc o Uniune Europeană mai bună”, a declarat Hofer, citat de BBC..

Alegerile prezidențiale din Austria vor avea loc pe 4 decembrie, iar cei doi candidați, Norbert Hofer (45 de ani, din partea partidului de extremă dreaptă Freedom Party) și Alexander van der Bellen (72 de ani, independent) sunt prea apropiați pentru a putea face predicții. Van der Bellen a câștigat alegerile desfășurate în luna mai, însă acestea au fost anulate din cauza unor suspiciuni de fraudă.

BBC scrie că rolul președintelui austriac este în mare parte ceremonial, însă acesta are puterea să dizolve Camera inferioară a Parlamentului și să determine organizarea de alegeri anticipate.

Deși insistă că un vot dat lui nu ar echivala cu un vot dat ”Oexitului”, adică ieșirii Austriei din Uniunea Europeană, Norbert Hofer este de părere că ”islamul nu face parte din valorile” Austriei. De altfel, Hofer, de profesie inginer aeronaut, consideră că deschiderea ușilor pentru imigranți este o greșeală a Uniunii Europene și implică costuri majore pentru Austria și UE.

Totodată, Hofer susține că, dacă după Brexit Parlamentele naționale își vor pierde puterea, iar Uniunea Europeană va deveni ”centralizată” și se va guverna ca un singur stat, atunci organizarea unui referendum în Austria privind apartenența la UE este obligatoriu. 

Curtea constituțională din Austria a decis, în iulie, repetarea alegerile prezidențiale, acestea fiind pierdute la diferență mică de candidatul de extremă dreapta Norbert Hofer, care însă a contestat rezultatul, invocând probleme majore la numărarea voturilor.

Alegerile câștigate de candidatul verzilor Alexander van der Bellen, cu mai puțin de un procent în fața candidatului de extremă dreapta Norbert Hofer vor fi reluate, a decis Curtea Constituțională a Austriei, care a constatat nereguli extinse la numărarea voturilor trimise prin poștă.

Curtea a constatat că peste 700.000 de voturi prin poștă au fost numărate greșit, lucru care aruncă suficientă îndoială pentru ca alegerile să fie reluate.

Instanța constituțională a decis că au fost încălcate regulile într-un fel care a influențat rezultatul, însă nu există dovezi că numărătoarea a fost manipulată, conform Reuters.

Norbert Hofer, candidatul Partidului Libertății, anti-imigrație și cu poziții de extremă dreapta, a pierdut alegerile de pe 22 mai cu 31.000 de voturi.

Poziția de președinte în Austria este simbolică, fără puteri executive.

 

Autor