Peste 5.000 de oameni au protestat și au mărșăluit joi prin Chișinău, cerând alegeri anticipate și anularea votului prin care guvernul lui Pavel Filip a fost învestit. Oamenii au fost mobilizați, ca și ieri, când Parlamentul a fost luat cu asalt, de către omul de afaceri pro-rus Renato Usatîi, primar în Bălți, de liderul comuniștilor, Igor Dodon, și de liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.
Oamenii au protestat la sediul Moldtelecom, operator național de comunicații care a întrerupt transmisia mai multor posturi de televiziune în timpul protestelor de miercuri seară, apoi la Curtea Constituțională, unde Igor Dodon a depus o contestație la votul dat de Parlament pentru învestirea guvernului Filip, apoi au mers la Președinție.
Cei trei lideri ai protestatarilor au discutat la reședința Președintelui cu președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, despre solicitările lor – alegeri anticipate și anularea votului de învestire a guvernului Filip. La final, cei trei au anunțat că s-a convenit ca majoritatea de 57 de parlamentari care l-a susținut pe Filip să se reunească și să discute până vineri la prânz solicitările protestatarilor, apoi să anunțe ce decizie iau – dizolvarea Parlamentului, anularea votului de învestitură, etc.
Liderii protestatarilor au făcut apel la calm și la evitarea violențelor. Andrei Năstase nu a recunoscut totuși agresiunile și distrugerile petrecute miercuri seară la Parlamentul din Chișinău, dând vina pe autorități, care le-ar fi provocat (în realitate, mulți jandarmi au fost smulși rând pe rând din dispozitiv de protestatari, fiind agresați și fiindu-le luate scuturile și bastoanele).
UPDATE 17.15Întâlnirea de la Președinție, dintre Andrian Candu, președintele Parlamentului, și liderii protestatarilor, a luat sfârșit. Ei au stabilit ca cel târziu mâine majoritatea parlamentară creată în jurul Partidului Democrat, de 57 de parlamentari, se va reuni să discute solicitările protestatarilor. Ei au cerut anularea votului de învestitură a Guvernului Filip și declanșarea alegerilor anticipate.
„Am discutat cu cei care s-au prezentat ca majoritate parlamentară, deși erau doar democrații și liberalii, și le-am adus la cunoștință poziția protestatarilor – dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate. Am primit promisiunea că azi seara sau mâine dimineață majoritatea parlamentară se întrunește și ne informează despre decizia pe care o vor lua. Dacă se va ține cont de propunerile noastre, pe 30 ianuarie urmează să se dizolve Parlamentul și alegerile parlamentare să aibă loc la sfârșitul lunii martie, început de aprilie. Dacă vom primi un răspuns negativ, noi vom protesta non sotp și vom fi mai mulți”, declarat liderul comuniștilor, Igor Dodon, conform Timpul.
„Fie imediat își dă demisia Filip și poate fi instalat un guvern tehnocrat care să pregătească alegeri libere. Am avut asigurarea că vor convoca această majoritatea parlamentară și vor lua o decizie.Noi vom continua protestele, pentru că doar așa putem pune presiune pe oligarhie.Toate activitățile, altele decât pașnice, democratice, au fost provocate de autorități. Ar trebui să identifice cine a fost ofițerul, politicianul, păpușarul care a dat comandă să intervină împotriva unor protestatari pașnici”, a declarat și Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, care a negat că au existat agresiuni și distrugeri din partea protestatarilor, în ciuda imaginilor care arătau contrariul. El a spus că autoritățile sunt de vină.
Renato Usatîi a vorbit parțial în rusă și a amenințat că în zilele următoare pot veni în Moldova 50.000 de oameni, moldoveni plecați în străinătate, unii la Moscova, alții în Italia, „care nu au televizor și nu văd ce se întâmplă”.
UPDATE 16.00Protestatarii au plecat la sediul Curții Constituționale, unde liderul comuniștilor, Igor Dodon, a depus o contestație la votul de învestitură a Guvernului Filip. Apoi, oamenii conduși de Usatîi, Dodon și Năstase au mers spre sediul Președinției, unde președintele Parlamentului, Andrian Candu, are o întâlnire cu liderii protestatarilor.
UPDATE 14.00Protestatarii au pornit în marș spre sediul Moldtelecom, pentru a cere socoteală cu privire la faptul că emisia mai multor posturi tv a fost întreruptă aseară, în timpul protestelor violente de la Parlament. Compania de cablu a motivat, într-un comunicat de presă, că s-a confruntat cu probleme tehnice, pe care se străduiește să le remedieze.
Mii de manifestanți s-au adunat în fața Legislativului de la Chișinău pentru a protesta față de învestirea Guvernului Filip, care a fost votat și învestit miercuri.
Liderii Platformei DA cer alegeri anticipate pentru că acestea, în opinia lor, sunt unica soluție de depășire a crizei.
În jurul clădirii Parlamentului s-a format un cordon impresionant de polițiști, în condițiile în care mii de angajați ai Ministerului de Interne au fost dislocați pentru a asigura ordinea.
Protestatarii organizați de Platforma civică „Demnitate și Adevăr” s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), după care s-au îndreptat spre Parlament pentru a continua protestele față de învestirea Guvernului Filip. În fața Legislativului se afla deja o mulțime de manifestanți, susținători ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN), condus de Renato Usatîi, și ai Partidului Socialiștilor (PSRM), condus de Igor Dodon, transmite IPN în pagina online.
Unul dintre liderii platformei DA, Vasile Năstase, a declarat că oamenii vor continua să protesteze, în mod pașnic, dar ferm. Potrivit lui, poporul Republicii Moldova intră în ultima fază de scoatere a statului din captivitate. Vasile Năstase a îndemnat toate partidele extraparlamentare, societatea civilă și toți cei care își doresc alegeri anticipate, să se alăture protestelor. „Ieri, la Chișinău nu a fost instaurat un guvern proeuropean. Ieri, la Chișinău a fost instaurată o huntă criminală”, a declarat Vasile Năstase.
În același timp, în fața Parlamentului, s-au adunat simpatizanții PSRM și PPPN. Aceștia au adus cu ei coroane funerare, afirmând că „astăzi urmează să moară regimul oligarhic”. Liderul PPPN, Renato Usatîi, a îndemnat oamenii să protesteze pașnic, menționând că violențele nu vor ajuta la nimic. „Oamenii trebuie să vină din toate localitățile. La fel, toți chișinăuienii trebuie să iasă în stradă astfel încât guvernanții să nu poată ieși până la magazin după pâine”, a declarat Renato Usatîi.
Președintele PSRM, Igor Dodon, a declarat că unica soluție sunt alegerile anticipate. „Noi, socialiștii, ne adresăm Curții Constituționale, care anulează decizia de ieri a Parlamentului. Pe 29 ianuarie expiră termenul de învestire a Guvernului, iar pe 30 dizolvăm Parlamentul și declarăm alegeri anticipate”, a mai spus Dodon.
Protestele au început miercuri, în timpul ședinței speciale a Parlamentului, în cadrul căreia a fost învestit cabinetul de miniștri condus de democratul Pavel Filip.
După învestire, protestatarii au înconjurat Parlamentul pentru a nu le permite deputaților să părăsească sediul și pentru a impune anularea votului.
Protestatarii au forțat o ușă laterală a Parlamentului și au pătruns în clădire, însă ulterior au fost scoși afară de forțele de ordine. Cel puțin zece persoane, printre care și patru polițiști, au avut de suferit în urma altercațiilor și îmbrâncelilor. Printre cei agresați a fost și deputatul liberal Mihai Ghimpu.