A fost aprobat bugetul UE 2024. Mai trebuie să treacă de Parlament. Redresarea economică, tranziţia verde şi cea digitală sunt prioritățile Europei
Consiliul European a aprobat textul comun privind bugetul general al UE pentru 2024 care a fost convenit în cadrul negocierilor cu Parlamentul European la 11 noiembrie, informează un comunicat de presă al Preşedinţiei spaniole. Totalul angajamentelor este stabilit la 189,385 miliarde euro, iar totalul plăţilor la 142,630 miliarde euro.
O rezervă de 360 de milioane euro a fost păstrat disponibil în limita plafoanelor de cheltuieli ale actualului cadru financiar multianual (pentru perioada 2021-2027), pentru a permite UE să facă faţă unor nevoi neprevăzute.
Prioritățile Uniunii Europene
Bugetul de anul viitor reflectă în mod clar principalele priorităţi ale UE, inclusiv redresarea economică şi tranziţia verde şi cea digitală, şi reacţionează la contextul geopolitic dificil actual. Angajamentele sunt promisiuni cu caracter juridic obligatoriu de a cheltui bani pentru activităţi care sunt puse în aplicare pe durata mai multor ani. Plăţile acoperă cheltuieli care decurg din angajamente asumate în cursul anului actual sau al anilor anteriori.
„Mă bucur că am căzut de acord asupra bugetului pentru anul viitor. Acest acord ne va oferi mijloacele de a ne concentra asupra domeniilor prioritare ale UE, păstrând în acelaşi timp o marjă de manevră financiară suficientă pentru a răspunde unor circumstanţe neprevăzute. Se asigură astfel, de asemenea, o abordare realistă care ţine seama de contextul economic şi geopolitic actual, de interesele contribuabililor şi de necesitatea de a răspunde noilor provocări care ar putea apărea în 2024”, a declarat Esperanza Samblas, secretară de stat spaniolă şi negociatoare-şefă a Consiliului pentru bugetul UE pentru 2024.
Bugetul intră în Parlamentul European
Parlamentul European va declara bugetul ca fiind adoptat după ce va fi aprobat, la rândul său, textul comun. Consiliul şi Parlamentul dispun fiecare de un termen de paisprezece zile începând cu 11 noiembrie 2023 pentru a-l aproba. Acesta este cel de al patrulea buget anual din cadrul bugetului pe termen lung al UE, cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027. Bugetul pentru 2024 este completat de acţiuni de sprijinire a redresării în urma pandemiei de COVID-19 în cadrul NextGenerationEU, planul UE de redresare în urma pandemiei.
Citiți și: Victor Negrescu: „Cei care vor o Europă mai slabă se luptă ACUM pentru a limita bugetul european”