Potrivit echipei de la University James Cook, acest tratament ar putea să reducă numărul de morți în timpul luptelor, iar dacă testele clinice îi confirmă eficacitatea ar putea să fie vorba despre primul progres important în acest domeniu de la Războiul din Vietnam.
Pe câmpul de luptă, ca în Irak sau Afganistan, potrivit unor statistici citatate de cercetători, „87% dintre decese au loc în primele 30 de minute, înainte ca militarii să poată ajunge la un centru de îngrijiri. Această perioadă de timp este crucială”, afirmă Geoffrey Dobson, care a creat tratamentul împreună cu asociatul său Hayley Letson. „Aproximativ 25% dintre victime ar putea să supraviețuiască”, a subliniat el.
Tratatmentul, care utilizează un drog cunoscut sub numele de „adenocaină” (una amestec de lidocaină, adenozină și magneziu), îmbunătățește șansele de supraviețuire, crescând tensiunea arterială a victimelor în primele minute după ce au fost rănite. Este necesar ca tensiunea să nu fie nici prea mare și nici prea mică, pentru a evita riscuri de pierderi suplimentare de sânge, a explicat el.
Interesul constă în cantitatea infimă de ser necesar – o doză în primele momente și a doua pentru stabilizarea rănitului înante de evacuare.
Tratamentul a fost testat pe șobolani și porci, iar armata Statele Unite urmează să efectueze teste clinice, potrivit cercetătorilor.