Planul Chinei de preluare a controlului asupra Taiwanului a fost făcut public, iar dezvăluirile schimbă totul, după cum remarcă analiștii. În primul rând, șochează printr-un amănunt pe care nimeni nu l-a luat în considerare până acum.
China ar urma să cucerească Taiwanul fără să tragă un singur glonț.
Într-un interviu acordat televiziunii NBC, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, congresmanul republican Michael McCaul, a declarat că Beijingul ar putea prelua controlul asupra Taipeiului fără să utilizeze impresionanta forță militară de care dispune.
Cum? „Prin influenţarea viitorului scrutin prezidenţial”, afirmă congresmanul Michael McCaul.
„În acest moment, există o dezbatere politică aprinsă. Acolo sunt două partide diferite, iar unul dintre partide vrea discuţii cu China. În schimb, partidul preşedintelui Tsai Ing-Wen nu vrea să fie parte a Chinei” – Michael McCaul, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA
„Viitoarele alegeri prezidențiale, programate în ianuarie 2024, vor fi extrem de importante deorece, cred eu, prin intermediul fostului preşedinte Ma Ying-Jeou, aflat în China acum, Beijingul va încerca să influenţeze scrutinul electoral şi să preia controlul asupra insulei fără a trage niciun foc de armă”, a atras atenţia Michael McCaul.
Recent, Michael McCaul a condus o delegaţie parlamentară americană care a efectuat un turneu în Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan exact în perioada în care președintele Tsai Ing-Wen se întâlnea la Washington cu republicanul Kevin McCarthy, șeful Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA.
Kevin McCarthy a dat asigurări că întâlnirea sa cu preşedintele Taiwanului a furnizat „oportunităţi pentru mai multă pace şi stabilitate în lume”. Declarația s-a vrut un răspuns la criticile vehemente lansate de China, care a avertizat asupra escaladării tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan.
În același timp, fostul preşedinte taiwanez Ma Ying-Jeou a efectuat un turneu în China, unde a pledat pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Beijingul. „Administraţia noastră continuă să conducă Taiwanul spre război. Viitorul este o opţiune între pace şi război”, a afirmat Ma Ying-Jeou, conform agenţiei Reuters. În context, el a propus „o bază comună la nivel politic a Taipeiului cu Beijingul”.
Partidul Democratic Progresist (DPP), al actualului preşedinte taiwanez Tsai Ing-Wen, l-a acuzat pe Ma Ying-Jeou că a devenit „complice al politicii «O singură Chină»”.