Prima pagină » Știri externe » A fost inaugurat gazoductul care slăbește dependența Europei față de gigantul rus Gazprom

A fost inaugurat gazoductul care slăbește dependența Europei față de gigantul rus Gazprom

A fost inaugurat gazoductul care slăbește dependența Europei față de gigantul rus Gazprom
Consorțiul de companii petroliere condus de BP a inaugurat gazoductul care leagă Marea Caspică de Turcia, parte a proiectului pentru construirea coridorului dintre Azerbaijan și Italia, care oferă Uniunii Euroepene alternativă la utilizarea conductelor din Rusia, relatează Bloomberg.

Grupul britanic BP și partenerii săi au lansat oficial, sâmbătă, gazoductul din sudul Caucazului (South Caucasus Pipeline Expansion), care va conecta terminalul petrolier Sangachal cu estul Turciei, prin Georgia.

Întregul coridor sudic va include trei gazoducte care vor lega terminalul petrolier Sangachal de lângă Baku, deținut de grupul BP, de sudul Italiei, prin Georgia, Turcia și Grecia.

Construcția coridorului urmează să fie încheiată în 2018, iar prima tranșă de gaze naturale va fi livrată în 2019.

„Criza din Ucraina a subliniat problema securității distribuției de energie în Europa. Coridorul sudic de transport al gazelor (South Gas Corridor) va pune capăt dependenței noastre de un singur gazoduct”, a declarat președintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, prezent la inaugurarea gazoductului.

Livrarea de gaze naturale din Azerbaijan către Europa va slăbi dependența țărilor europene față de gigantul rus Gazprom, care furnizează aproximativ un sfert din gazul natural necesar în regiune.

Italia este cel de-al treilea mare consumator de gaze din Europa și va fi principalul client al consorțiului Shah Deniz, urmând să preia începând din 2019 aproximativ jumătate din producția exploatării azere.

Printre partenerii BP în proiect se numără Statoil (Norvegia), Socar (Azerbaijan), Total (Franța), Naftiran Intertrade (Iran), TPAO (Turcia) și Lukoil (Rusia).

UE a pus pe lista priorităților diversificarea alternativelor pentru alimentarea cu gaz în urma disputelor dintre Rusia și Ucraina, care au avut în centrul lor prețul gazelor naturale.

Polonia și Slovacia au anunțat că au primit mai puțin gaz decât au cerut companiei rusești în luna septembrie, ceea ce a crescut îngrijorarea Uniunii Europene față de lipsa alternativelor pentru transportarea gazului în Europa.

Citește și