A început campania în Venzuela. Primul schimb de replici dure – „mincinos” și „fascist”, între Maduro și Capriles
Lupta pentru succesiunea lui Hugo Chavez în Venezuela, la 14 aprilie, a început duminică, când a avut loc primul schimb de replici dure – „mincinos” și „fascist” – între candidatul confirmat la opoziției Henrique Capriles și președintele interimar Nicolas Maduro, relatează AFP.
Imediat după ce guvernatorul Capriles și-a confirmat candidatura, duminică seara, într-o conferință de presă în care a acuzat puterea că „utilizează corpul președintelui (Hugo Chavez) pentru a face campanie” electorală, Maduro a intervenit la televiziunea oficială acuzându-l de „căutarea violenței”.
Astăzi „am văzut fața dezgustătoare a fascistului care ești”, a lansat președintele interimar, criticând o intervenție „mizerabilă”, „deplorabilă”, „iresponsabilă” și „infamă”.
Garantându-i „candidatului perdant” în alegerile prezidențiale de la 7 octombrie o nouă „derută la 14 aprilie”, Nicolas Maduro i-a reproșat totodată că se află în serviciul „oligarhiei” și că instigă la tulburări în țară, cu scopul de a justifica „o intervenție străină”.
Cu doar câteva minute mai înainte, Henrique Capriles a oferit asigurări că va „lupta” pentru alegerile prezidențiale, pentru a „nu lăsa cale liberă” candidatului Partidului Socialist Unificat din Venezuela (PSUV), Maduro, desemnat drept succesor de către președintele Chavez la începutul lui decembrie.
Candidat al principalei coaliții a opoziției din țară în alegerile prezidențiale de la 7 octombrie împotriva lui Chavez, obținând 44% din voturile exprimate, guvernatorul statului Miranda a mai acuzat puterea că a căutat să „câștige timp” mințind în legătură cu starea reală de sănătate a președintelui bolnav.
„Totul a fost calculat minuțios” pentru asigurarea succesiunii liderului charismatic decedat marți în urma unui cancer, după ce a condus țara timp de 14 ani, a continuat el.
„Nicolas, tu ai mințit această țară”, a subliniat Capriles, având grijă să îl desemneze pe viitorul său adversar prin utilizarea prenumelui. „Cine știe când a murit președintele Chavez?”, a întrebat Capriles.
Expus în salonul de onoare al Academiei Militare din Caracas începând de miercuri, corpul lui Hugo Chavez a fost salutat de sute de mii de venezueleni care au așteptat la coadă zi și noapte pentru a-i aduce un ultim omagiu.
Îmbălsămat, corpul fostului președinte va fi transferat vineri în fosta cazarmă de unde Chavez a lansat, în februarie 1992, o lovitură de stat eșuată împotriva președintelui Carlos Andres Perez, situată în cartierul sărac „23 de Enero”, la vest de capitală, a mai declarat duminică Maduro.
Ulterior, președintele interimar a anunțat adoptarea, marțea viitoare, de către Adunarea Națională, a unui „amendament constituțional”, iar după aceea convocarea unui referendum care să autorizeze depunerea lui Hugo Chavez la Pantheonul național, alături de eliberatorul Simon Bolivar, o ultimă etapă a unui cult al personalității exacerbat în urma morții lui „Comandante”.
Maduro, care a primit duminică la prânz susținerea Partidului Comunist venezuelean, i-a îndemnat pe susținătorii săi la „unitate”, altfel riscând să piardă moștenirea lui Chavez.
El a invocat din nou drepturile fostului lider charismatic. „Astăzi sunt președinte conform Constituției, dar mai ales pentru că el este cel care a cerut-o”, a dat asigurări Maduro. „Voi candida la președinție, voi fi președinte și comandantul șef al forțelor armate pentru că el mi-a ordonat acest lucru”, a adăugat acesta.
Capriles, care are o carieră politică bogată în pofida faptului că este tânăr (40 de ani), a reușit în 2012 o campanie dinamică în întreaga țară, multiplicând vizitele și mitingurile, tot mai importante în timp.
Maduro, în vârstă de 50 de ani, un fost șofer de autobuz și lider de sindicat, a parcurs întreaga ierarhie a puterii sub îndrumarea lui Chavez, de la simplu deputat la președinte interimar.
Institutul venezuelean de sondare Hinterlaces anunța, în urmă cu o săptămână, că Maduro l-ar învinge pe Capriles cu 14 puncte procentuale.