Luni a început procesul în care fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, este acuzat că ar fi primit o finanțare ilegală pentru campania sa prezidențială din 2007 din partea fostului dictator al Libiei, Muammar Gaddafi.
Fostul lider conservator se confruntă cu acuzații de „disimulare, deturnare de fonduri publice, corupție, finanțare ilegală a campaniei electorale și conspirație în vederea comiterii unei infracțiuni”, precizează procurorii.
Procesul ar urma să dureze aproximativ trei luni și riscă să submineze și mai mult încrederea publicului în clasa politică franceză, notează Reuters.
Anchetatorii susțin că Sarkozy a încheiat o înțelegere ilegală cu Guvernul libian. În discuție este o afacere despre care se presupune că a implicat spioni libieni, un terorist condamnat și traficanți de arme. Potrivit acuzațiilor, Gaddafi ar fi oferit echipei de campanie a lui Sarkozy milioane de euro, bani transportați la Paris în valize. Fostul președinte francez a negat acuzațiile.
Avocatul lui Sarkozy susțin că acuzațiile la adresa fostului președinte sunt false și că nu a existat nicio finanțare a campaniei din partea autorităților libiene de la acea vreme.
„După zece ani de anchetă, cu o desfășurare fără precedent de resurse, interceptări telefonice, judecători care călătoresc în străinătate, peste tot în lume, nu există, evident, nici urmă de finanțare, niciun transfer, nicio plată, nici măcar o sumă pentru presupusa finanțare”, a spus avocatul Christophe Ingrain.
Dacă va fi găsit vinovat, Sarkozy riscă până la zece ani de închisoare și amenzi de aproximativ 375.000 de euro. France24 reamintește că Sarkozy a mai fost deja condamnat în alte două dosare de corupție de la finalul mandatului său.
Cariera lui Sarkozy a fost umbrită de probleme legale de când a pierdut alegerile prezidențiale din 2012. Cu toate acestea, el rămâne o figură influentă pentru dreapta franceză, el având, printre altele, întâlniri regulate cu actualul președinte, Emmanuel Macron, mai notează presa din Franța.
Sursa foto: Shutterstock