A încetat din viața Esther Bejarano, una dintre ultimele supraviețuitoare ale orchestrei de la Auschwitz
Esther Bejarano este una dintre puținele femei ce au supraviețuit lagărului de concentrare de la Auschwitz. A cântat în orchestra pentru fete de acolo, iar asta a ferit-o, s-ar putea spune, de urgia declanșată de naziști asupra populației evreiești. Sâmbătă, Esther Bejarano (96 de ani) a trecut la cele veșnice, lăsând în urmă o viață ca un roman.
Cea care a făcut tristul anunț a fost Helga Obens, membră în conducerea Comitetului Auschwitz. Ea a publicat pe Twitter un scurt mesaj cu privire la decesul bunei sale prietene.
Esther Bejarano a militat împotriva extremismului
Esther Bejarano a militat decenii la rând împotriva extremismului de extremă-dreapta şi a xenofobiei. A primit numeroase distincţii pentru activismul său. În ultimii ani din viață, a interpretat cântece evreieşti şi antifasciste, împreună cu fiul său Joram şi cu fiica sa, Edna. Recent, cei trei au făcut un turneu în Germania, fiind însoțiți de trupa hip-hop Microphone Mafia.
- Esther Bejarano s-a născut la data de 15 decembrie 1924, în oraşul german Saarlouis. Părinţii săi au fost ucişi de nazişti în Lituania, în anul 1941, iar ea a fost încarcerată şi obligată la muncă forţată. Ulterior, la începutul lui 1943, a fost deportată, devenind o prizonieră la Auschwitz. Acolo, abilitatea de a cânta la acordeon i-a salvat viaţa, reuşind să intre în orchestra de fete a lagărului. După război, Esther Bejarano a emigrat în Israel. În 1960 a revenit împreună cu soţul ei în Germania, unde s-a dedicat unei activităţi artistice pentru care a primit numeroase distincţii de-a lungul anilor.
Într-un mesaj postat pe Twitter, ministrul de externe german Heiko Maas a descris-o pe Esther Bejarano drept „o voce importantă în combaterea rasismului şi a antisemitismului”: „Minunata Esther Bejarano a cucerit oamenii cu vitalitatea ei şi cu minunata sa poveste. Vocea ei ne va lipsi”.