A intrat în vigoare legislația UE în domeniul INTELIGENȚEI ARTIFICIALE /Statele membre trebuie să desemneze autoritățile competente

Publicat: 01 08. 2024, 14:54

Legislația Uniunii Europene privind inteligența artificială, prima de acest tip din lume, a intrat în vigoare joi, 1 august, având rolul de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor, iar peste un an vor fi desemnate autoritățile naționale competente în acest domeniu.

”Astăzi, intră în vigoare legislația europeană privind inteligența artificială, prima reglementare de pe plan global în acest domeniu. Legislația a fost concepută pentru a asigura că sistemele de inteligență artificială sunt dezvoltate și utilizate cu încredere în Uniunea Europeană, prin garanții care protejează drepturile fundamentale ale cetățenilor”, anunță Comisia Europeană.

Noile reglementări vizează armonizarea normelor pe piața unică europeană, încurajând adoptarea tehnologiilor și creând un mediu favorabil inovării și investițiilor.

”Inteligența artificială are potențialul de a schimba modul de lucru și de viață, promițând beneficii enorme pentru cetățeni, pentru societăți și pentru economia europeană. Abordarea europeană în privința tehnologiei plasează pe primul loc cetățenii și veghează ca drepturile acestora să fie respectate. Prin legislația în materie de inteligență artificială, UE a adoptat o măsură importantă pentru a se asigura că tehnologia inteligenței artificiale respectă reglementările europene”, a declarat joi Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene responsabil de Afaceri Digitale.

”Marcăm o etapă majoră în asumarea rolului de lider al Europei în materie de inteligență artificială demnă de încredere. Democrația europeană a creat un cadru eficient, proporționat, un pionierat la nivel mondial în materie de reglementare a inteligenței artificiale, contracarând lipsurile și stimulând impulsurile europene în acest domeniu”, a afirmat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul UE pentru Piața Internă.

Statele UE trebuie să desemneze autoritățile de profil

Până pe 2 august 2025, statele membre UE trebuie să desemneze autoritățile naționale competente pentru supravegherea respectării reglementărilor în domeniul inteligenței artificiale.

Citește și:

JO de la Paris: Două medalii pentru România la canotaj. Sportivii Marian Florian Enache şi Andrei Sebastian Cornea câștigă AURUL