A murit Desmond Tutu. Cunoscutul activist pentru drepturile omului, laureat al Premiului Nobel, avea 90 de ani
Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureat al Premiului Nobel pentru Pace și veteran al luptei împotriva apartheidului din Africa de Sud, a murit la vârsta de 90 de ani.
Anunțul a fost făcut de Administrația Prezidențială din Africa de Sud, informează Reuters.
„Decesul arhiepiscopului emerit Desmond Tutu este un alt episod de doliu. Ne luăm adio de la o generație de sud-africani remarcabili care ne-au lăsat drept moștenire o țară liberă”, a transmis președintele Cyril Ramaphosa.
Cine a fost Desmond Tutu
Desmond Mpilo Tutu s-a născut în 1931 într-un mic oraș minier din regiunea care pe atunci se numea Transvaal.
El i-a călcat pe urme tatălui său, devenind profesor, dar a abandonat cariera în învățământ după ce, în 1953, Guvernul Africii de Sud a introdus segregarea rasială în școli.
El s-a alăturat bisericii și a fost puternic influențat de mai mulți clerici din țară, în special de un alt puternic opozant al apartheidului, episcopul Trevor Huddleston.
A slujit ca episcop al Lesotho în perioada 1976-1978 și a condus o parohie din Soweto, înainte de a fi numit episcop de Johannesburg.
Pentru lupta sa împotriva rasismului, Tutu a primit, în 1984, Premiul Nobel pentru Pace, o lovitură uriașă la acea vreme pentru regimul din Africa de Sud.
În calitate de șef al Bisericii Anglicane din Africa de Sud, Desmond Tutu a continuat să militeze activ împotriva apartheidului.
„Refuzăm să fim tratați ca un preș pe care Guvernul să-și ștergă cizmele”, spunea acesta.
El a fost numit de Nelson Mandela la conducerea Comisiei pentru Adevăr și Reconciliere din Africa de Sud, înființată pentru a investiga crimele comise de ambele părți în perioada apartheidului.
Desmond Tutu a fost, de asemenea, cel care a popularizat termenul „Rainbow Nation” („Națiunea-curcubeu”, n. red.), termen care descrie diversitatea etnică din Africa de Sud post-apartheid.
Tutu a fost unul dintre cei mai cunoscuți sud-africani, atât în țară, cât și la nivel internațional, notează BBC.