Prima pagină » Știri externe » A murit Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, care a pus capăt apartheidului

A murit Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, care a pus capăt apartheidului

A murit Frederik Willem de Klerk, ultimul preşedinte alb al Africii de Sud, care a pus capăt apartheidului

Frederik Willem de Klerk, ultimul președinte alb al Africii de Sud, a murit la vârsta de 85 de ani, a anunțat fundația care îi poartă numele.

Fundația FW de Klerk a precizat că fostul președinte a murit joi dimineață, în casa sa din Cape Town.

„Fostul președinte FW de Klerk a murit în casa sa din Fresnayem în această dimineață, în urma luptei sale împotriva mezoteliomului (cancer)”, se arată în comunicatul transmis de fundația care poartă numele fostului lider.

Frederik Willem de Klerk a fost președinte al Africii de Sud din 1989 până în 1994.

Născut pe 18 martie 1936, în Johannesburg, Africa de Sud, într-o familie influentă Afrikaner, de Klerk a studiat la Universitatea din Potchefstroom înainte de a urma o carieră în drept. Devenind membru al Partidului Național, cu care avea legături familiale, a fost ales parlamentar și a făcut partea din guvernul minoritar alb al lui Pieter Willem Botha, deținând mai multe posturi ministeriale.

După ce P. W. Botha și-a dat demisia în 1989, De Klerk l-a înlocuit, mai întâi ca lider al Partidului Național și apoi ca președinte de stat.

În 1990, De Klerk l-a eliberat pe activistul anti-apartheid și viitorul președinte Nelson Mandela. Guvernul său a organizat primele alegeri cu vot universal în 1994, câștigate de Mandela și de Congresul Național African. Pentru rolul său în aceste evenimente, De Klerk a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993, alături de Mandela.

După ce Nelson Mandela a ajuns președintele țării, în urma alegerilor din 1994, FW de Klerk a deținut funcția de vicepreședinte în noul regim.

În 1997, s-a retras din politică și de atunci a ținut prelegeri la nivel internațional.

A primit numeroase premii și i-a fost recunoscut meritul în desființarea apartheidului și introducerea votului universal în Africa de Sud.

Autor
Alisa Ioana a urmat cursurile în cadrul Facultății de Jurnalism si științele comunicării, secția de comunicare și relații publice. A intrat în presă încă din perioada studenției (anul ... vezi toate articolele

Citește și