A MURIT Harry G. Barnes, fostul ambasador american la București, ascultat de Securitate printr-un microfon ascuns în pantof
Harry G. Barnes Jr., unul dintre cei mai mari diplomați americani ai ultimelor decenii și fost ambasador în România, a încetat din viață în 9 august, la vârsta de 86 de ani, a anunțat vineri, printr-un comunicat, Departamentul de Stat american. Potrivit familiei, cauza morții a fost o infecție contractată de Barnes.
„Departamentul de Stat primește cu tristețe vesta morții fostului ambasador Harry G. Barnes Jr.”, a declarat diplomația americană. Fost director general al Foreign Service și ambasador în Chile, India și România, Harry Barnes „a întrupat toate trăsăturile pe care ar trebui să le aibă un diplomat american”, a mai declarat departamentul condus de Hillary Clinton.
„Dând dovadă de mult curaj, atât în plan personal, cât și în plan profesional, el a promovat intens schimbarea democratică, în timpul regimurilor lui Augusto Pinochet, în Chile, și Nicolae Ceaușescu, în România„, se mai arată în comunicatul diplomației americane.
De altfel, în cei trei ani pe care i-a petrecut în România în calitate de ambasador american, între 1974 și 1977, Harry Barnes a fost considerat o amenințare la adresa regimului comunist. Securitatea era atât de preocupată de acțiunile diplomatului, încât a mers până la „plantarea” unui microfon în călcâiul unui pantof pe care americanul îl trimisese la reparat. Ambasada a aflat repede că șeful misiunii americane în România era monitorizat. Un membru al ambasadei i-a întins într-o zi lui Barnes un bilet, în care îl informa că era „în direct”, amintește Washington Post.
În 1987, pe vremea când era ambasador în Chile, Harry Barnes a fost implicat într-un scandal, după ce s-a aflat că soția lui a avut o idilă cu fostul lui șofer român de la ambasada din București. Soția și-a recunoscut faptele, dar anchetatorii americani au decis că nu a fost adus niciun prejudiciu securității misiunii SUA în România, scrie New York Times.
Harry Barnes va rămâne în istorie drept unul dintre co-autorii înlăturării de la regim a chileanului Augusto Pinochet. Încă din ziua în care a ajuns în Chile, pe vremea lui Ronald Reagan, americanul a avut numeroase confruntări cu dictatorul din Chile. Ambasada lui a fost mereu deschisă pentru liderii opoziției, pe care îi consilia și îi asigura de susținerea Statelor Unite.
După ce s-a pensionat, la finalul unei cariere diplomatice de 38 de ani, Harry Barnes a devenit directorul programelor pentru drepturile omului și rezolvarea conflictelor, în cadrul Carter Center, fundația fostului președinte american Jimmy Carter. Barnes a rămas în această funcție timp de șase ani, din 1994 și până în 2000.