Cercetătorul britanic Peter Scott-Morgan, cunoscut popular ca fiind primul om care „a devenit robot”, a murit miercuri dimineață, la vârsta de 64 de ani.
Acesta fusese diagnosticat, în 2017, cu scleroză laterală amiotrofică, aceeași boală de care a suferit și celebrul Stephen Hawking. Afecțiunea este caracterizată prin pierderea capacității creierului de a controla mușchii, ceea ce duce la paralizie.
Scott-Morgan a refuzat să își accepte soarta și a vrut să depășească limitele științei. Astfel, el a decis să își prelungească viața și să devină complet robotizat, informează Adevărul.
„Pentru uimitorii susţinători rebeli ai lui Peter: Cu inima zdrobită, vă anunţ pe toţi că Peter a murit liniştit înconjurat de familia lui şi de cei mai apropiaţi lui. Era incredibil de mândru de toţi cei care l-aţi susţinut şi de viziunea lui de a schimba modul în care oamenii văd dizabilităţile”, au scris membrii familiei cercetătorului, pe contul acestuia de Twitter.
To Peter’s amazing rebel supporters: With a broken heart, I’m letting you all know that Peter passed peacefully surrounded by his family, and those closest to him. He was incredibly proud of all of you who supported him, and his vision of changing the way people see disability.
— Dr Peter B Scott-Morgan (@DrScottMorgan) June 15, 2022
În încercarea de a depăși limitele, Peter a trecut printr-o serie de operații extrem de complexe și de riscante. Totodată, a fost dezvoltat și un avatar remarcabil de asemănător cu fața sa, capabil să vorbească și să exprime emoții, înainte ca cercetătorul să își piardă total capacitatea de a-și controla mușchii feței.
Potrivit sursei citate, procedura finală în tranziția către statutul de „cyborg” a fost schimbarea vocii. Poziţia verticală era obţinută cu ajutorul unui exoschelet, care să îi susţină partea superioară a corpului.