Plecat la 14 ani din România comunistă, împreună cu părinții, Alexander Vaida, acum în vârstă de 46 de ani, va candida pe listele Partidului Popular Creștin-Democrat (CVP), la alegerile pentru Parlamentul elvețian care vor avea loc în 15 octombrie.
Vaida spune că a fugit din România împreună cu părinții deoarece „sub dictatura lui Ceaușescu erau doar două posibilități: să povestești istoria așa cum dorea statul sau să părăsești țara”.
Decizia de a pleca a fost luată pentru că tatălui său, profesor de istorie, îi era teamă că o să ajungă în închisoare deoarece nu era de acord să le predea elevilor propaganda oficială.
„Încă de pe atunci Elveția era un exemplu de stat democratic, de libertate, așa cum visau atât de mulți în Europa de Est”, își amintește Vaida, care acum este fizioterapeut la spitalul din Baden, cantonul Aargau.
Bărbatul povestește că la sosirea în Țara Cantoanelor nu prea știa germană, ci doar engleză, dar asta i-a fost suficient pentru a se integra rapid la școală.
El susține că la Revoluție s-a gândit puțin să se reîntoarcă în țara natală, dar și-a dat seama că „va dura foarte mult până când democrațias va funcționa cu adevărat”.
În 1992, a obținut cetățenia elvețiană.
Alexander Vaida este căsătorit de 15 ani cu o doctoriță, tot româncă, cei doi având o fiică în vârstă de 6 ani.
Devenit membru al CVP în urmă cu câțiva ani, Vaida mărturisește că a fost surprins de propunerea conducerii partidului de a candida la parlamentarele din toamnă.
„Sunt conștient de faptul că posibilitatea de a fi ales este relativ redusă, cu toate acestea mă voi implica pe deplin”, a recunoscut românul.
Vaida este de trei ani membru al Comisiei CVP pentru Migrație și Integrare, iar totodată este președinte al Asociației românilor din Baden, pe care a înființat-o în 2005.
„Vrem să facem cunoscută cultura românească și să-i ajutăm pe români să se integrez în Elveția și în regiune”, spune Alexander Vaida despre scopul acestei asociații.
În opinia sa, străinii ar trebui să se implice mai activ în politica elvețiană, chiar dacă nu este un lucru ușor, existând adesea prejudecăți în ceea ce îi privește pe imigranți.
La precedentele alegeri parlamentare, din 2011, Partidul Popular Creștin-Democrat (CVP) s-a clasat pe locul al patrulea, cu 12,3%, obținând 31 de mandate.