Byson a copilărit într-un sat din sudul statului Malawi, de unde a plecat apoi în Johannesburg, Africa de Sud pentru a lucra în industria gazului. Cu banii strânși s-a întors în satul natal, unde a cumpărat pământ și a început să cultive fructe și cereale împreună cu cinci oameni pe care i-a angajat. „Atunci a început perioada grea din viața mea”, a declaratByson pentru BBC
Faptul că Byson începea să prospere a stârnit invidia vecinilor, care l-au atacat pe unul dintre angajații săi, rănindu-l grav. Într-o zi în care ploua torențial, Byson Kaula l-a cărat în brațe pe angajatul său, care nu se mai putea deplasa, dar a alunecat și l-a scăpat. Angajatul a murit după câteva zile la spital, iar Kaula găsit vinovat de crimă, deoarece vecinii au depus mărturie împotriva lui.
„Nu am putut asculta sentința. Când am aflat că a fost condamnat la moarte, am izbucnit în plâns” povestește Lucy, mama lui Byson.
„Când am auzit: „Ești condamnat la moarte. Vei aștepta să fii spânzurat”, mă simțeam deja mort.”, a relatat Byson.
Byson își amintește ziua în care i s-a comunicat că se afla pe lista celor 21 de oameni care urmau să fie executați. Un gardian l-a informat că execuțiile începeau la ora 13:00 și l-a sfătuit să-și spună ultima rugăciune. La orele 15:00, după ce omorâse 18 oameni, călăul a anunțat că își va termina treaba data viitoare, pentru că era prea obosit:.
„Era singurul călău, unicul care manevra mașina morții. Am înțeles că a spus: „E prea mult, revin luna viitoare”. Byson se afla printre cei trei salvați de oboseala călăului. Situația s-a repetat de trei ori. Byson rămânea printre ultimii în ziua execuției și călăul nu reușea niciodată să-și ducă misiunea la sfârșit.Byson își amintește că ultima dată, călăul i-a executat pe toți cei condamnați, cu excepția lui. Toate aceste amânări au avut un impact negativ asupra psihicului luiByson, care a încercat să se sinucidă de două ori, în arest.
On death row in Malawi, Byson Kaula was nearly executed three times – but on each occasion the hangman stopped work before hanging all the prisoners on his list. So he survived… until the country stopped executing people altogether. https://t.co/vdeSEyAAHR
— BBC Radio 4 (@BBCRadio4) February 21, 2019
Toate aceste evenimente s-au întâmplat spre finalul regimului totalitar al lui Hastings Banda, când exista doar un călău, un bărbat de origine sud-africană, care călătorea în mai multe țări din regiune și spânzura condamnații. În 1994, regimul totalitar a căzut, iar execuțiile au încetat. Și în prezent, criminalii pot fi condamnați la pedeapsa capitală, dar în ultimii 25 de ani, niciun președinte nu a semnat un act de execuție. În acest caz, sentința se poate schimba cu închisoare pe viață.
Fără nicio speranță de a fi eliberat, Byson s-a implicat în programul educațional al penitenciarului în care era încarcerat, până în 2007, când un proces avea să schimbe situația. Un consumator de droguri a recunoscut că și-a ucis fiul vitreg, fără să fie în deplinătatea facultăților mintale.Judecătorii au constat atunci că există niveluri diferite de vinovăție și, în consecință, ar trebui să existe și pedepse diferite.
Toate cazurile de condamnare la moarte din statul Malawi au fost rejudecate. Din 170 de oameni condamnați la moarte, 139 au fost eliberați din închisori, pentru că, mulți aveau probleme mintale. Și Byson s-a întors în fața judecătorilor, deși a ezitat la început, pentru că nu voia să mai treacă prin trauma tribunalului. Byson își amintește că nu i-a venit să creadă când a fost eliberat.
„Cînd am auzit, nu puteam să mă ridic în picioare, atât de slăbit îmi simțeam corpul… Părea un vis. Nu îmi venea să cred ce a spus judecătorul”, a povestit bărbatul.
În prezent, Byson locuiește cu mama lui. Soția sa a murit, iar cei șase copii ai săi au crescut și s-au mutat.