Prima pagină » Știri externe » A stat 33 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce au descoperit anchetatorii

A stat 33 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce au descoperit anchetatorii

A stat 33 de ani la închisoare pentru o crimă pe care nu a comis-o. Ce au descoperit anchetatorii
Un bărbat din Virginia care a petrecut peste 33 de ani în închisoare pentru o crimă și un viol pe care nu le comisese, a fost eliberat, susține The Guardian. Nevinovăția bărbatului s-a stabilit în baza probelor ADN, care arătau că responsabil pentru crimă a fost un fost coleg de-al său de vas.

Keith Allen Harward a părăsit închisoarea din Virginia după ce Curtea Supremă a decis că este nevinovat. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, fost marinar, fusese închis pentru o crimă și un viol pe care nu le comisese, în anul 1982.

Conform probelor ADN, bărbatul nu a fost vinovat penrtru uciderea lui Jesse Perron și violarea soției sale.

Howard se afla pe vasul USS Carl Vinson și staționa pe șantierul naval din apropiere de casa victimelor, la momentul crimei. Un agent de pază l-a identificat pe Harward drept omul care a intrat pe șantierul naval purtând o uniformă însângerată, însă femeia violată a susținut că nu este el atacatorul.
Ancheta s-a bazat în principal pe opinia a doi experți care susțineau că dinții lui corespund cu urmele de mușcături de pe piciorul femeii. Nicio altă dovadă fizică găsită nu ar fi dus la concluzia că Harward a comis aceste fapte, însă el a fost condamnat.

Innocence Project s-a implicat în cazul Harward în urmă cu doi ani, făcând presiuni pentru a se stabili teste ADN, care nu au reușit să identifice profilul genetic al lui Harward în sperma găsită la fața locului. ADN-ul i se potrivea însă unui fost coleg de vas al lui Harward, Jerry Crotty, care murise într-o închisoare din Ohio în 2006, acolo unde iși ispășea pedeapsa pentru răpire.

Aceste probe de tipul mușcăturilor sunt încă folosite de instanțele de judecată. Associated Press constata într-o anchetă din anul 2013, că cel puțin 24 de bărbați au fost condamnați pe baza acestei probe.

„Nu vom învăța nimic dacă vom continua să folosim acest tip de probe, chiar dacă ele nu au nicio bază știintifică”, susține Dana Delger, un avocet Innocence Project.

Horward a declarat că abia așteaptă să ajungă acasă pentru a mânca niște stridii prăjite. El plănuiește să meargă în Carolina de Sud, acolo unde se află familia sa, și să învețe să se adapteze la viața din afara închisorii, copiii fratelui său urmând să-l învețe cum să folosească calculatorul.

„Trebuie să-mi încep viața din nou”, a mai declarat bărbatul.

 
 

 

Autor