Acceleratorul de particule de la CERN a fost repus în funcțiune

Publicat: 05 04. 2015, 15:43

This browser does not support the video element.

Această repunere în funcțiune a fost transmisă în direct pe blogul oficial al Centrului European de Cercetări Nucleare (CERN). Una dintre cele două raze de particule care au fost emise a parcurs în totalitate tunelul circular care formează acest laborator subteran, care se întinde pe o distanță de 27 de kilometri.

Modernizarea echipamentelor care compun LHC, desfășurate în ultimii doi ani, vor permite, potrivit oamenilor de știință, realizarea unor noi descoperiri științifice majore în domeniul fizicii cuantice.

Rezultatele primelor experimente sunt așteptate la jumătatea anului 2016.

Repornirea LHC era programată pentru sfârșitul lunii martie, însă procedura a fost amânată cu câteva zile din cauza unei defecțiuni electrice.

Ciocnirile de particule din interiorul LHC sunt generate de cercetători pentru a recrea condițiile existente la scurt timp după Big Bang, în primele clipe de viață ale Universului. În cadrul unei reușite științifice extraordinare din 2012, cercetătorii de la CERN au anunțat că au descoperit o nouă particulă subatomică, un element de bază aflat la temelia Universului, care s-a dovedit a fi celebrul boson, imaginat și numit cu o jumătate de secol înainte de fizicianul Peter Higgs.

Speranțele oamenilor de știință legate de relansarea acceleratorului de particule operat de CERN vizează descifrarea principiilor de funcționare ale „Modelului Standard” – modelul teoretic ce descrie felul în care Universul funcționează la nivel de particule elementare -, dar și realizarea unor noi descoperiri într-un domeniu inovator, denumit „Noua fizică”.

Acestea vizează căutarea materiei întunecate, care reprezintă până la 96% din masa Universului și care poate fi detectată doar prin influența pe care o are asupra materiei vizibile din jurul ei.