Scriitorii observă tranșant diferența de opinii dintre generații. Snowden este văzut ca justițiar de către membrii noii ordini informaționale, ca trădător de către CIA, al cărui funcționar a fost, și ca un pirat fără limite de către oficialii mondiali.
„Conflictul care există între concepțiile diferite despre adevăr și ceea ce este just și legal este celebru in filosofie, dar infam în istorie. Asta descrie foarte bine situația dificilă în care s-a aflat Snowden cînd a fost pus în situații adesea ilegale de către guvernul american”.
Situația lui Snowden, cetățean al internetului, este însă incertă în realitate: „omul care și-a riscat propria libertate pentru a furniza aceste informații publicului este exilat în Rusia și se confruntă cu perspectiva de a se întoarce la el în țară și de a fi trădat în justiție, și dupa toate probabilitatile, încarcerat”.
Scriitori cer grațierea lui Snowden. Președintelui în exercițiu i se transmite că Sistemul trebuie să constate realitatea lui 2016, în care internetul înseamnă Libertate. SUA ar trebui să semnifice Libertate în continuare, deci să fie un stat care răspunde nevoilor prezentului.
„Acordând grațierea prezidențială lui Snowden și permițându-i să revină liber în țara pe care o iubește, administrația dumneavoastra ar transmite un mesaj puternic pentru viitor. America ar ramane atasata responsabilitatilor sale democratice. Inovatiile tehnologice vor trebui sa se conformeze Constitutiei si sa-si intareasca drepturile pe care ea le conferă”.