Prima pagină » Știri externe » Aceasta este ADEVĂRATA IMAGINE a dramei refugiaților

Aceasta este ADEVĂRATA IMAGINE a dramei refugiaților

Imagini șocante cu cadavrul unui băiețel sirian adus de apă pe o plajă din apropierea stațiunii turce Bodrum, după ce ambarcațiunea cu care el și familia sa încercau să ajungă în Grecia s-a scufundat, au fost publicate de presa străină și pe rețelele sociale, generând dezbateri la nivel mondial.

Cel puțin 12 imigranți care fugeau din calea războiului din Siria, inclusiv doi băieți, s-au înecat miercuri în timp ce încercau să ajungă din Bodrum pe insula greacă Kos.

Drama refugiaților care își asumă riscuri uriașe pentru a încerca să ajungă în Europa, pentru o viață în siguranță, este ilustrată de imaginile cu cadavrul băiețelului sirian, care a fost găsit de un polițist turc cu fața în jos, pe nisip, relatează New York Times în ediția online. Băiețelul, îmbrăcat cu un tricou roșu și pantaloni scurți albaștri, a fost identificat de agenția turcă de presă Dogan drept Aylan Kurdi, în vârstă de 3 ani. Trupul neînsuflețit al fratelui său, Galip, în vârstă de 5 ani, a fost adus de apă în altă parte a plajei.

Ei se află printre cei 12 oameni care au murit înecați în timp ce încercau să traverseze marea Egee în două bărci. Barca în care se aflau copiii avea 17 persoane la bord și plecat din localitatea turcească Akyarlar spre insula grecească Kos. Avea de parcurs 5 kilometri în linie dreaptă până la țărmul european, însă mica ambarcațiune s-a scufundat în apele calme din cauza numărului prea mare de pasageri. Mama celor doi frați, Rahan, a murit împreună cu ei, în timp ce tatăl, Abdullah, a supraviețuit, reușind să înoate până la țărm.  Familia a ales să traverseze Mediterana, într-o ultimă încercare disperată de a ajunge la rudele din Canada, după ce cererea de azil le-a fost respinsă, scrie The Guardian. Locuiau în orașul Kobani, bombardat anul acesta în timpul luptelor dintre ISIS și luptătorii kurzi și se refugiaseră în Turcia. Tatăl băieților spune că singurul lucru pe care îl mai vrea acum este să se întoarcă la Kobani să-și îngroape familia.

Mătușa băieților, Teema Kurdi, coafeză în Canada, spune că a primit un telefon de la fratele său care i-a spus că soția și băieții săi au murit. „Am încercat să le sponsorizez plecarea, iar prietenii și vecinii mei m-au ajutat cu depozitele bancare, dar nu am putut să îi scoatem de acolo și de aceea s-au urcat în barcă. Le plăteam chiria în Turcia, dar felul în care sunt tratați sirienii acolo este oribil”. Teema Kurdi, care a emigrat în Canada în urmă cu 20 de ani, a sponsorizat aplicația pentru azil a rudelor sale, fapt confirmat pentru The Guardian de un parlamentar care a depus-o personal, însă aceasta este respinsă. Cineva care vrea să obțină azil în Canada o poate face dacă obține sponsorizarea a cinci cetățeni canadieni care se angajează să le ofere suport financiar și emoțional. Însă cei care poți să obțină azil sunt doar cei care primesc oficial statutul de refugiat și mulți kurzi sirieni au avut dificultăți în ceea ce privește procesarea actelor în taberele din Turcia.

Numărul celor care și-au pierdut viața în acest an încercând să traverseze Mediterana pentru a ajunge în Europa era estimat, la sfârșitul lunii august, la 2.500 de persoane, arată Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați. Peste 300.000 de oameni au ales această cale periculoasă de a intra în UE, în 2015, 200.000 de oameni ajungând pe țărmurile Greciei și 110.000 pe cele ale Italiei.

Sursa foto: http://www.smh.com.au/

Sursa foto: http://www.smh.com.au/

Imaginile cu trupul neînsuflețit al lui Aylan au generat dezbateri în redacții de presă din toată lumea, cu privire la oportunitatea publicării lor, dar în final au apărut pe rețelele de socializare și în presa internațională, inclusiv în New York Times, The Wall Street Journal, The Los Angeles Times, The Washington Post, BBC, The Guardian, The Daily Telegraph și The Globe and Mail.

Autor