Prima pagină » Știri externe » „Acesta ar putea fi sfârșitul UE”. Primul oficial din Uniune care se declară copleșit de fluxul de imigranți

„Acesta ar putea fi sfârșitul UE”. Primul oficial din Uniune care se declară copleșit de fluxul de imigranți

"Acesta ar putea fi sfârșitul UE". Primul oficial din Uniune care se declară copleșit de fluxul de imigranți

La nouă zile după ce Ungaria și-a închis frontiera în sud, determinând fluxul de migranți fără precedent să treacă prin Slovenia, premierul Miro Cerar a lansat un apel dramatic către liderii central și est-europeni reuniți de urgență la Bruxelles.

„Dacă nu găsim o soluție astăzi, dacă nu facem tot ceea ce putem astăzi, atunci este sfârșitul Uniunii Europene”, a spus Cerar duminică.

„Dacă nu livrăm acțiuni concrete, cred că Europa va începe să se destrame”, a declarat el pentru presă.

Refugiați, care pleacă din calea războiului și oprimării pentru a-și face o nouă viață în Germania și Europa de Nord, continuă să sosească prin vestul Balcanilor pe o rută mai către vest, prin Slovenia, după ce Ungaria a finalizat bariera la frontieră. Din 17 octombrie, peste 62.000 de migranți au sosit în Slovenia, iar aproximativ 14.000 traversau țara duminică.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat că țara sa este „observator” în această criză, de când și-a închis frontiera, și că nu are ce sfaturi să le ofere celorlalți lideri.

Însă această aparentă detașare nu era împărtășită de mulți la reuniune. Președintele macedonean Gjorge Ivanov a declarat, citându-l pe Benjamin Franklin, eroul independenței Statelor Unite, că „dacă nu rămânem împreună, vom spânzura separat”.

Odată cu apropierea iernii, Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene (CE), i-a invitat pe liderii Austriei, Bulgariei, Croației, Macedoniei, Germaniei, Greciei, României, Serbiei, Sloveniei și Ungariei la Bruxelles, pentru a căuta o abordare comună.

Peste 680.000 de migranți și refugiați au traversat anul acesta în Europa, pe mare, fugind din calea războiului și sărăciei din Orientul Mijlociu, Africa și Asia, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

După ani de criză economică, guvernele Europeii se străduiesc să facă față unui aflux de oameni care fug din calea războiului și oprimării din țări ca Siria, în care intervenția Rusiei a complicat eforturile de a pune capăt celor aproape cinci ani de război.

Citește și