Acesta este avionul trimis de SUA pentru a-i monitoriza pe ruși, după o descoperire alarmantă în Europa de Est
În urmă cu câteva zile, Forțele Aeriene americane au trimis la baza militară britanică Mildenhall un avion de tip WC-135C cu numărul de înmatriculare 62-3582 și indicativul „Cobra 55”, anunță site-urile de profil CivMilAir și TheAviationist.com. Avionul militar american are rolul depistării unui presupus test nuclear sau a altei surse radioactive în contextul în care începând din a doua săptămână a lunii ianuarie în Europa Centrală și de Nord-Vest s-au depistat niveluri ridicate de particule radioactive.
Niveluri ridicate de particule radioactive s-au înregistrat în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franța și Spania, afirmă surse citate de FranceInfo, The Sun și BFMTV.com, unele surse speculând că armata rusă ar fi efectuat în secret vreun test nuclear secret în regiunea Arctica.
Institutul francez pentru Radioprotecție și Siguranță Nucleară (IRSN) a confirmat, în urmă cu câteva zile, depistarea în atmosferă a unor izotopi radioactivi. „Iod de tip 131, un radionucleid artificial, a fost detectat, în ianuarie 2017, în aer și la nivelul solului în Europa. Prima semnalare a fost făcută după prelevarea de mostre în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei. Iod 131 a fost depistat și în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franța și Spania până la sfârșitul lunii ianuatie”, a transmis IRSN într-un comunicat postat pe site-ul propriu.
Potrivit unor experți citați de postul francez BFMTV.com, particulele radioactive ar fi putut fi aduse de vânt din estul Europei, răspândindu-se în Norvegia, Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franța, Italie și Spania.
„Măsurătorile efectuate în estul Europei relevă că nu sunt alte produse, precum cesiul radioactiv, care ar fi apărut în cazul unui accident la un reactor nuclear”, a declarat Jérôme Joly, directorul adjunct al IRSN, citat de ziarul Le Monde.
Mișcarea particulelor sugerează că sursa este undeva în estul Europei, a tranmis Autoritatea pentru Depistarea Radiațiilor din Norvegia (NRPA). „Condițiile meteo erau dificile în perioada efectuării măsurătorilor, astfel că este greu de stabilit o anumită locație-sursă”, a explicat Astrid Liland, șeful Secției pentru Situații de Urgență de la NRPA.