ACORD de principiu al statelor UE pentru utilizarea profiturilor generate de activele ruse blocate prin sancțiuni

Publicat: 08 05. 2024, 20:12
Actualizat: 08 05. 2024, 20:36

Statele Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord de principiu privind utilizarea profiturilor generate de activele ruse imobilizate prin sancțiunile internaționale impuse din cauza invaziei în Ucraina.

”Ambasadorii țărilor UE au convenit, în principiu, asupra măsurilor de folosire a veniturilor suplimentare provenind din activele imobilizate ale Rusiei. Banii vor fi folosiți pentru a susține relansarea Ucrainei și apărarea militară, în contextul agresiunii ruse”, anunță Președinția belgiană a Consiliului Uniunii Europene.

Pentru a intra în vigoare, planul va trebui aprobat definitiv de Consiliul UE și de Parlamentul European. Nu este clar dacă acest lucru va fi posibil, în contextul în care unele state membre și Banca Centrală Europeană (BCE) se tem de litigii cu Moscova.

Conform unor oficiali de la Bruxelles citați de publicația Süddeutsche Zeitung, activele financiare ruse, care au valoarea de aproximativ 260 de miliarde de euro, generează profituri de circa trei miliarde de euro pe an, iar acestea ar urma să fie furnizate Administrației de la Kiev.

Statele Unite au exercitat presiuni asupra Uniunii Europene pentru a furniza Ucrainei profiturile generate de activele ruse sau pentru a le folosi ca garanții pentru credite destinate Kievului.

Tot miercuri, reprezentanții statelor UE au ajuns la un acord provizoriu asupra reformelor pe care Ucraina trebuie să le aplice pentru a beneficia de asistență financiară din partea Bruxellesului până în anul 2027.

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), a contestat constant propunerile Washingtonului de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni, avertizând că inițiativa riscă să încalce reglementările internaționale.

”Trecerea de la blocarea activelor la confiscarea lor și la utilizare sunt acțiuni care trebuie evaluate atent. Ar putea conduce la încălcarea ordinii internaționale pe care vrem să o protejăm, pe care am vrea ca Rusia să o respecte”, a afirmat recent Christine Lagarde.

Grupul G7 nu a ajuns la o poziție comună privind modalitățile de folosire a activelor ruse. Unii oficiali europeni au avertizat că utilizarea activelor ruse riscă să afecteze credibilitatea sistemului financiar al Uniunii Europene.

Rusia amenință UE cu măsuri de retorsiune

Moscova a avertizat că intenționează să aplice măsuri puternice de retorsiune dacă Uniunea Europeană va utiliza activele ruse blocate prin sancțiuni.

”Sigur că vom folosi toate mecanismele judiciare posibile, cele disponibile acum și cele din viitor. Și nu vom reacționa simetric, pe bază de reciprocitate, ci vom alege diverse metode, care corespund intereselor noastre”, a avertizat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Compania financiară multinațională Euroclear, cu sediul în Belgia, a atras atenția că planul Grupului națiunilor puternic industrializate (G7) de utilizare a activelor ruse blocate prin sancțiuni pentru garantarea creditelor destinate Ucrainei riscă să afecteze stabilitatea financiară a Europei. Lieve Mostrey, directorul companiei din Bruxelles specializată în stocarea activelor financiare, a declarat că planul G7 ”s-ar apropia de confiscarea indirectă” a activelor ruse, ceea ce ar expune grupul unor litigii.

Foto: Profimedia

Citește și:

Financial Times: Companiile care au avut câștiguri uriașe în PANDEMIE au pierdut ulterior 1.500 de miliarde de dolari din valoarea de piață