Prima pagină » Știri externe » Acord de principiu între statele UE privind gestionarea imigrației în situații de criză

Acord de principiu între statele UE privind gestionarea imigrației în situații de criză

Acord de principiu între statele UE privind gestionarea imigrației în situații de criză

Reprezentanții statelor din cadrul Uniunii Europene au ajuns, miercuri, la un acord de principiu asupra mecanismelor de gestionare a situațiilor de criză generate de migrația extracomunitară.

Oficiali europeni citați de site-ul german Tagesschau.de au declarat că acordul, care intervine după disputele de săptămâna trecută, se referă la Mecanismul pentru gestionarea situațiilor de urgență, un element central al noului sistem european pentru acordarea dreptului de azil.

Acordul a fost confirmat de Președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene.

”Ambasadorii statelor UE au ajuns la un acord privind reglementarea situațiilor de criză și de forță majoră în domeniul migrației și azilului”, a transmis Președinția spaniolă a Consiliului UE, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Acordul de principiu din Consiliul UE va permite continuarea dezbaterilor în Parlamentul European pe tema procedurilor specifice de acceptare sau respingere a imigranților extracomunitari care ajung clandestin în spațiul Uniunii Europene. După ce europarlamentarii vor stabili o formulă legislativă exactă, proiectul va ajunge înapoi pe masa Consiliului Uniunii Europene.

Guvernul Germaniei a insistat pentru luarea în considerare a rațiunilor umanitare, pe fondul tensiunilor cu Italia privind finanțarea organizațiilor care efectuează misiuni de salvare a imigranților pe Marea Mediterană. Berlinul a argumentat, săptămâna trecută, că operațiunile de salvare sunt necesare, deși Roma denunță transferul imigranților extracomunitari doar pe teritoriul italian.

Italia și Grecia au semnalat de mulți ani că doresc distribuirea în toate statele UE a imigranților extracomunitari veniți clandestin pe Marea Mediterană. Franța și Spania susțin un mecanism de distribuire a imigranților și modificarea reglementărilor privind dreptul la azil, astfel încât să nu aibă obligații doar statele în care ajung imigranții inițial. Săptămâna trecută, pe fondul disensiunilor cu Berlinul, Italia s-a raliat, în Consiliul UE, pozițiilor Ungariei și Poloniei, blocând avansarea procedurilor de adoptare a noului mecanism pentru gestionarea imigrației. Guvernul Italiei anunțase că mai avea nevoie de timp pentru analizarea așa-numitului ”mecanism de criză” propus de Uniunea Europeană pentru gestionarea afluxului de imigranți din Africa și Orientul Mijlociu. După acordul de astăzi, negocierile se vor concentra pe procedurile specifice acordării dreptului de azil în Uniunea Europeană.

Citește și:

Tensiuni între Italia și Germania din cauza finanțării navelor umanitare care salvează imigranți în Marea Mediterană

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și