Prima pagină » Știri externe » Acord între Guvern și cele mai mari sindicate pentru o săptămână de lucru MAI SCURTĂ în Spania

Acord între Guvern și cele mai mari sindicate pentru o săptămână de lucru MAI SCURTĂ în Spania

Acord între Guvern și cele mai mari sindicate pentru o săptămână de lucru MAI SCURTĂ în Spania

Guvernul și cele mai mari două sindicate din Spania au convenit să pună în aplicare o săptămână de lucru mai scurtă. Înainte de implementare, schimbarea ar trebui să fie aprobată de Parliament.

Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, și liderii sindicatelor UGT și CCOO au subliniat caracterul „istoric” al măsurii de reducere a numărului maxim de ore de lucru pe săptămână de la 40 în prezent la 37,5, cu salarii neschimbate, înainte de sfârșitul anului 2025, conform Reuters.

„Astăzi, ne achităm de o datorie față de oamenii muncii din Spania … față de noile generații care înțeleg că timpul personal nu este un lux, ci un drept fundamental”, a declarat Yolanda Diaz, care este, de asemenea, viceprim-ministru și conduce partidul de stânga Sumar.

Schimbarea planificată ar afecta aproximativ 12 milioane de lucrători, în special pe cei cu locuri de muncă precare, și ar mai reduce emisiile de carbon, a spus Yolanda Diaz.

Noua limită săptămânală va fi calculată pe baza unei medii anuale, orice ore lucrate în plus fiind considerate ore suplimentare.

Aplicarea obligațiilor de pontare a timpului de lucru va fi înăsprită, iar amenzile vor fi majorate la 10.000 de euro pe lucrător pentru întreprinderile care nu respectă normele.

Patronatul: „Adevărata afacere este să ne gândim la economie, nu la cum să ajungem pe prima pagină a ziarelor”

Unul dintre aspectele cheie ale acordului de coaliție de guvernare dintre socialiști și Sumar, reducerea săptămânii de lucru a fost contestată de principala asociație patronală CEOE, care susține că nu ar trebui impusă prin lege, ci prin negocieri colective cu fiecare companie pentru a se adapta la nevoile specifice de productivitate.

„Adevărata afacere este să ne gândim la economie, nu la cum să ajungem pe prima pagină a ziarelor”, a declarat șeful CEOE, Antonio Garamendi.

El a subliniat îngrijorările companiilor cu privire la costurile măsurii. Antonio Garamendi l-a lăudat, de asemenea, pe ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, socialist, care a semnalat că implementarea completă a măsurii ar putea fi amânată până în 2026 pentru a oferi întreprinderilor mici o mai mare flexibilitate și pentru a asigura sprijinul parlamentar pentru adoptarea acesteia.

Rămâne incert dacă schimbarea poate fi aprobată de camera inferioară a Parlamentului, deoarece Guvernul minoritar al Spaniei depinde de o serie de partide mai mici, cum ar fi partidul separatist Junts din Catalonia, care ar putea fi greu de convins din cauza poziției sale pro-companii.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele