Polonia și Ucraina au ajuns, marți, la un acord în sensul facilitării tranzitului cerealelor ucrainene pe teritoriul polonez, semnalând încheierea unei dispute care a condus la tensiuni diplomatice între Varșovia și Kiev.
Polonia a acceptat să permită tranzitul cerealelor ucrainene spre state terțe. Acordul cu Ucraina este garantat de Lituania, iar transporturile de cereale ucrainene vor trece și pe teritoriul lituanian, în principal prin Portul Klaipeda, situat la Marea Baltică.
”În următoarele două zile, controalele veterinare, sanitare și fitosanitare vor fi transferate de la frontiera dintre Ucraina și Polonia în Portul Klaipeda, în Lituania. Această acțiune va permite accelerarea tranzitului cerealelor pe teritoriul Poloniei”, a anunțat Ministerul Agriculturii și Alimentației din Ucraina, potrivit cotidianului Le Monde.
Acordul a fost confirmat de ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, care a explicat că cerealele ucrainene vor putea tranzita teritoriul Poloniei spre alte state, din Europa, din Africa și din Orientul Mijlociu.
”Lituania va purta întreaga responsabilitate pentru inspectarea transporturilor de cereale. Polonia va crea coridoare de tranzit, întrucât acest sistem este benefic pentru fermierii polonezi, pentru Ucraina, pentru Uniunea Europeană și pentru restul lumii”, a declarat Robert Telus, citat de site-ul Tagesschau.de.
Polonia a oprit tranzitul cerealelor ucrainene pe teritoriul său pe fondul nemulțumirii fermierilor locali, care au semnalat că cerealele sunt vândute, în unele cazuri, pe teritoriul polonez. Disputa a generat tensiuni diplomatice între Varșovia și Kiev, iar Polonia a suspendat asistența militară destinată Ucrainei.
Uniunea Europeană a anulat, în septembrie, restricțiile privind exporturile de cereale ucrainene în statele vecine cu Ucraina, dar Kievul este obligat să introducă măsuri legale, spre exemplu un sistem de licențiere a exporturilor. Kievul a introdus din 16 septembrie măsuri eficiente pentru controlul exporturilor, pentru a evita perturbările piețelor agricole în statele vecine, a subliniat Comisia Europeană, care va evita să impună noi restricții cât timp măsurile aplicate de Kiev funcționează.
Citește și:
Germania propune un program special de asistență UE pentru Ucraina pe parcursul iernii