În cadrul acestui vot calificat drept „istoric” de președintele Parlamentului European, Martin Schulz, acordul a obținut 535 de voturi pentru, 127 de voturi împotrivă și 35 de abțineri.
Schulz a subliniat că „nu a mai existat niciodată un vot simultan în două Parlamente chemate să ratifice împreună un acord de asociere”.
„Parlamentul European a apărat întotdeauna integritatea și suveranitatea Ucrainei și va continua să acționeze în acest sens”, a adăugat el.
Parlamentul European de la Strasbourg era în legătură video directă cu Rada (Parlamentul ucrainean), unde parlamentarii ucraineni au ratificat de asemenea acordul de asociere.
Acest acord va fi aplicat provizoriu în Uniunea Europeană, pentru că va trebui ratificat de toate Parlamentele naționale, ceea ce ar putea dura câteva luni.
Dar, sub presiunea Kremlinului, intrarea în vigoare a unei părți a acestui acord, referitoare la zona de liber-schimb dintre Ucraina și cele 28 de state membre UE, a fost amânată de la 1 noiembrie 2014, până la 1 ianuarie 2016.
UPDATE: Acordul de asociere cu UE este „un prim pas” în vederea aderării Ucrainei, afirmă Poroșenko
Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că ratificarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, votată simultan marți de Parlamentul European și cel ucrainean, constituie „un prim pas” important în vederea aderării acestei țări la UE, relatează AFP.
„Cine se va opune perspectivei de aderare la UE spre care facem astăzi un prim pas determinant?”, s-a întrebat președintele în fața deputaților, cu câteva minute înaintea acestui vot istoric.
El le-a adus un omagiu ucrainenilor uciși în această iarnă în timpul manifestațiilor proeuropene din Piața Independenței din Kiev și celor peste 800 de soldați ucraineni morți în confruntările dintre rebelii proruși și armată în estul separatist.
„De la cel de-al Doilea Război Mondial, nici o țară nu a mai plătit un preț atât de ridicat pentru dreptul său de a fi în Europa”, a subliniat Poroșenko. „Cine, după toate acestea, va îndrăzni să-i închidă Ucrainei poarta Europei?”, a continuat el.
„Am rezistat presiunii puternice (a Rusiei). Nu am cedat șantajului. Nici un cuvânt, nici un punct, nici o virgulă din acord nu au fost modificate”, a mai spus șeful statului, în condițiile în care Moscova a avertizat de nenumărate ori Kievul să nu semneze acordul de asociere și să țină cont de interesele sale.
Parlamentul ucrainean a ratificat marți acordul istoric de asociere cu Uniunea Europeană, concretizând îndepărtarea acestei foste republici sovietice de Moscova.
Textul a fost aprobat de 355 de deputați și nici unul dintre parlamentarii prezenți nu a votat împotrivă.
După vot, parlamentarii au intonat imnul național ucrainean. Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat ulterior acordul, în aplauzele celor prezenți.
Rada (Parlamentul ucrainean) era în legătură video directă cu Parlamentul European de la Strasbourg, unde parlamentarii europeni au ratificat de asemenea acordul de asociere.