Acordul de la Paris privind încălzirea globală. Marile companii generatoare de emisii de carbon sunt departe de a se fi aliniat obiectivului „Zero poluare în 2050”. Cel puțin asta reiese dintr-un raport al unui grup de investitori dat publicității luni, 22 martie, de Reuters.
Grupul Climate Action 100+ adună 575 de membri care gestionează active în valoare de 54 de mii de miliarde de dolari!
Climate Action 100+ a fost creat în 2017 cu scopul de a întreprinde demersuri pe lângă companiile responsabile de cea mai mare parte a emisiilor cu efect de seră. Scopul, de a încuraja reducerea lor şi transparenţa în legătură cu acest factor.
Luate laolaltă şi privite ca o entitate statală, aceste companii (Exxon, Aramco, BP sau Unilever, printre altele) ar reprezenta al treilea cel mai mare poluator global, după SUA şi China.
Autorii raportului „Climate Action 100+ Net – Zero Company Benchmark” susțin că niciuna din cele 159 de companii nu a dezvăluit complet cum intenţionează să atingă obiectivul de a deveni până în 2050 o întreprindere cu „zero emisii”. În acelaşi timp, investitorii sunt nemulţumiţi de ritmul lent al schimbării din unele companii.
Raportul „arată că este nevoie urgentă de o mai mare implicare din partea companiilor şi de o mai mare ambiţie de a accelera o economie net-zero şi a permite un viitor sigur şi viabil”, a spus Mindy Lubber, CEO şi preşedinte al organizaţiei pro-sustenabilitate Ceres, membră în conducerea grupului Climate Action 100+.
Deşi 83 dintre companiile analizate şi-au anunţat obiectivul de a ajunge la zero emisii în 2050, în jumătate din cazuri aceste angajamente nu au în vedere întreaga gamă de emisii. De asemenea, 107 dintre companii şi-au fixat ţinte de reducere a emisiilor pe termen mediu, dar numai 20 au îndeplinit toate criteriile de evaluare. Iar din cele 75 care şi-au stabilit ţinte pe termen scurt, numai opt au îndeplinit respectivele criterii.
Raportul a mai constatat că doar şase dintre cele 159 de mari companii s-au angajat să-şi alinieze cheltuielile de capital cu obiectivele pe termen lung de reducere a emisiilor. Și niciuna nu şi-a asumat până acum angajamentul de a-şi alinia investiţiile cu obiectivul Acordului de la Paris de a limita creşterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius! În ce priveşte planificarea pentru riscurile şi oportunităţile schimbărilor climatice, numai 10% dintre companii evaluate au luat în considerare scenariul limitării creşterii temperaturii la 1,5 grade Celsius.