Prima pagină » Știri externe » Acordul nuclear din 2015 | Marile puteri europene cer Iranului să respecte prevederile

Acordul nuclear din 2015 | Marile puteri europene cer Iranului să respecte prevederile

 Acordul nuclear din 2015 | Marile puteri europene cer Iranului să respecte prevederile
Franța, Marea Britanie și Germania, statele europene care fac parte din Acordul nuclear semnat în 2015 între Iran și marile puteri, și-au exprimat vineri îngrijorarea cu privire la încălcările pactului și au îndemnat Iranul să coopereze cu agenția ONU pentru energie atomică, potrivit Reuters.

„Agenția Internațională pentru Energie Atomică a confirmat în raportul său din 8 septembrie că au fost instalate centrifuge avansate pentru îmbogățirea uraniului sau vor fi instalate în regiunea Natanz. Suntem profund îngrijorați de aceste activități”, au transmis puterile europene în prima lor declarație comună de la o informare primită de la AIEA la începutul acestei săptămâni.

„Continuăm să sprijinim JCPoA (acord nuclear) și îndemnăm Iranul să-și anuleze activitățile care încalcă angajamentele luate și să se abțină de la orice acțiune ulterioară”, se arată în declarație.

„Solicităm Iranului să coopereze cu AIEA în toate problemele relevante.”, adaugă comunicatul.

Regimul de la Teheran a dublat numărul de centrifuge avansate folosite pentru îmbogățirea uraniului, a anunțat luni Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), după ce Iranul a indicat că își va reduce suplimentar angajamentele asumate prin Acordul atomic semnat cu marile puteri în 2015.

Diplomatul român Cornel Feruță, directorul interimar al AIEA, a solicitat Iranului să clarifice dacă a raportat agenției internaționale toate activitățile, materialele și centrele sale nucleare, se arată într-un comunicat al agenției, citat de agenția de știri Dpa.

Inspectorii agenției internaționale au confirmat duminică faptul că 22 de centrifuge de tip IR-4 erau instalate la centrala de procesare a uraniului de la Natanz, Iran, de două ori mai multe decât numărul de centrifuge din ultimele luni, a transmis Fredrik Dahl, purtătorul de cuvânt al AIEA. Numărul altor tipuri de centrifuge a rămas aproximativ similar cu cel din perioada anterioară.

Noile eforturi ale Iranului de a-și dezvolta capacitatea tehnologică de îmbogățire a uraniului ar putea ajuta Teheranul să acumuleze mai rapid rezerve de uraniu cu o concentrație ridicată, lucru ce ar reduce considerabil durata de timp necesară pentru obținerea de material fisionabil adecvat pentru arme atomice.

Acordul nuclear din 2015 permitea Iranului să păstreze un număr redus de centrifuge de primă generație la două centrale nucleare, relatează postul France 24.

Regimul de la Teheran susține că produce uraniu îmbogățit doar pentru a alimenta centrale nucleare.

Președintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franța, China și Rusia au semnalat că doresc menținerea Acordului nuclear cu Iranul. Din cauza sancțiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunța la unele condiții ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menținerea Tratatului.

 

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției ... vezi toate articolele