Acordul pentru Brexit, APROBAT de Guvernul britanic. Theresa May. Este CEL MAI BUN proiect posibil. Variantele: Nici un acord sau NO BREXIT
„Guvernul a decis în mod colectiv să susțină proiectul de acord negociat cu Uniunea Europeană” a anunțat premierul britanic. „A fost cel mai bun care ar fi putut fi negociat.”
Decizia Cabinetului de la Londra a avut nevoie de cinci ore de discuții, dar premierul crede că s-au făcut pași decisiv spre ieșirea din Uniunea Europeană, iar acordul va fi finalizat în câteva zile.
„Acest lucru este în mod ferm în interesul național și este vorba de un acord adecvat rezultatului referendumului. Decizia protejează locuri de muncă și uniunea britanică. Este vorba de o decizie care va fi verificată intens, dar am avut de ales între a construi un viitor pentru țara noastră sau a reveni în punctul inițial, fără a da curs promisiunii asociate referendumului”, a explicat Theresa May.
„Opțiunile pe care le avem sunt clare: acest acord, construit pe baza rezultatului referendumului – care ne aduce controlul asupra banilor noștri, asupra legilor și frontierelor, oprește libertatea de circulație, protejează locuri de muncă, securitatea și uniunea britanică – ieșirea din UE fără acord ori niciun Brexit„, a subliniat premierul. „Sunt ferm convinsă, atât cu mintea, cât și cu inima, că această alegere decisivă este în beneficiul întregii Marii Britanii.”
Proiectul de acord a fost publicat deja pe site-ul guvernului britanic și are 585 de pagini, în care se clarifică pe scurt viitoarele relații ale Marii Britanii cu Uniunea Europeană.
Sprijinul propriului cabinet nu este suficient pentru Theresa May. Ea mai are de trecut de votul Parlamentului, unde vocile anti-Brexit sunt tot mai critice. De altfel, până și în Guvern, votul a fost 18/10 în favoarea proiectului de acord.
Premierul Scoției nu este de acord cu ultimatumul Theresay May, pe care îl consideră o formă de șantaj. „Este un acord prost pentru Scoția,” consideră Nicola Sturgeon. „Ne scoate dintr-o piață unică de opt ori mai mare decât cea a Marii Britanii și constituie o mare amenințare pentru locurile noastre de muncă, investiții și standarde de viață.”
Michel Barnier, negociatorul șef din partea UE, consideră că prevederile proiectului de acord au fost gândite astfel încât să afecteze cât mai puțin atât cetățenii britanici, cât și pe cei din UE: „Toți își vor putea continua viețile la fel ca până acum.” El a confirmat că – imediat după Brexit – va urma o perioadă de tranziție până în decembrie 2020, care va permite în special micilor intreprinzători să se adapteze la schimbare și va putea fi chiar prelungită printr-un acord, însă doar o singură dată.
Barnier a precizat că s-a găsit o soluție temporară și pentru problema Irlandei de Nord, care va fi reglementată printr-un tratat ulterior, iar două protocoale speciale au fost încheiate pentru Gibraltar și Cipru.
Potrivit proiectului de acord, viitoarele dispute dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană vor fi dezbătute într-o comisie comună, iar dacă nu se va ajunge la o rezolvare, se va apela la arbitrajul unui comitet independent.