Vaticanul a semnat pe 26 iunie 2015 primul său tratat cu „statul Palestina”. Această convenție privind activitățile Bisericii Catolice în teritoriile palestiniene constituie o recunoaștere oficială a existenței unui stat palestinian de către Sfântul Scaun.
Diversele etape procedurale care permit intrarea în vigoare a acestui text au îndeplinite, a anunțat Vaticanul într-un comunicat.
Papalitatea dorește să-și dezvolte influența diplomatică în Orientul Mijlociu, în contextul în care numeroși creștini fug din cauza războaielor și conflictelor din această regiune, mai ales în Siria și Irak.
„Acordul privește aspecte esențiale ale vieții și activității Bisericii în Palestina, reafirmând totodată susținerea unei soluționări pașnice și negociate a conflictului” israeliano-palestinian, subliniază Vaticanul.
Adunarea Generală a ONU a adoptat în 2012 o rezoluție prin care recunoaște statutul de stat observator al Palestinei. Vaticanul, care nu este membru al ONU, beneficiază, la rândul său, de acest statut.
Unele state, la fel ca Vaticanul, au recunoscut existența Palestinei, de exemplu Suedia. Decizia suedeză, anunțară în octombrie 2014, a fost condamnată de Israel și a antrenat o răcire a relațiilor diplomatice între cele două țări.