Prima pagină » Știri externe » Acordul UE-Mercosur, aproape să fie anulat! Afaceri de miliarde, în pericol!

Acordul UE-Mercosur, aproape să fie anulat! Afaceri de miliarde, în pericol!

Acordul UE-Mercosur, aproape să fie anulat! Afaceri de miliarde, în pericol!

Vastul acord comercial între UE și Mercosur este aproape de a fi anulat. Mulți oficiali de la Bruxelles își exprimă îndoiala cu privire la oportunitatea de a duce mai departe această înțelegere și asta după ce miniştrii europeni ai Agriculturii s-au declarat dezamăgiți din cauza defrișărilor masive din Brazilia.

Marți, 1 septembrie, afirmații dure făcute de ministrul neamț de resort, Julia Kloeckner. Șefa agriculturii din Germania s-a arătat „foarte, foarte sceptică” cu privire la viitorul vastului acord comercial convenit de Uniunea Europeană şi cele patru ţări din Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay). Acordul UE-Mercosur a fost încheiat în iunie 2019 de Comisia Europeană, în numele statelor membre, dar el trebuie să fie validat de fiecare țară  în parte pentru a intra în vigoare! Ratificarea necesită unanimitatea şefilor de stat şi de guverne!

„Noi, miniştrii Agriculturii din cele 27 de state membre suntem foarte, foarte sceptici cu privire la acest subiect (n.r. – ratificarea acordului). Şi pot să spun asta în numele fiecărui ministru prezent aici”, a declarat Julia Kloeckner la Koblenz, în vestul Germaniei, înaintea debutului unei reuniuni informale a miniştrilor Agriculturii şi Pescuitului din statele membre UE.

Agricultorii europeni, îngrijoraţi pentru producţia lor

Acest acord de liber schimb UE-Mercosur, semnat după 20 de ani de negocieri, la sfârşitul lunii iunie 2019, provoacă nemulţumire în unele din ţările UE. Agricultorii pun presiune, fiind îngrijoraţi pentru producţia lor de carne, la fel ca ONG-urile, preocupate de schimbările climatice.

Parlamentele din Austria şi Olanda au respins acordul în forma lui actuală, iar alte state, precum Belgia, Franţa, Irlanda sau Luxemburg, s-au arătat şi ele reticente. După ce mult timp s-a numărat printre susţinătorii acestui acord, care ar fi deschis debuşee pentru puternica sa industrie exportatoare, Berlinul şi-a modificat recent poziţia. „Vedem cum, în Brazilia, pădurea amazoniană este arsă pentru a face loc cât mai rapid posibil terenurilor agricole, iar ulterior culturile agricole sunt vândute pe pieţele noastre, unde agricultorii noştri nu pot să concureze. Aceasta este o distorsionare a concurenţei. Nu văd pentru moment o ratificare a acordului Mercosur. Am motive foarte precise pentru care sunt extrem de sceptică”, a insistat Julia Kloeckner, citată de Deutsche Welle.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și