Uniunea Europeană a solicitat Ankarei să modifice definiția termenilor de „terorist” și „act terorist”, existând temeri că în actuala formă a legii, jurnaliștii și dizidenții politici ar putea fi vizați.
Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că domeniul de aplicare a legilor antiteroriste ale Turciei „este atât de vast încât considerăm că unele dintre aceste măsuri nu se referă strict la lupta împotriva terorismului, dar, de exemplu, aduc atingere libertății de exprimare și mass-mediei.”
„Această modificare în legislația antiteroristă este complet imposibilă,” a declarat, miercuri, Ministrul Afacerilor Europene din Turcia, Volkan Bozkir, la finalul discuțiilor cu președintele Parlamentului European.
Oficialul turc a mai adăugat că Turcia nu își poate schimba legile atunci când membrii forțelor de securitate sunt uciși în luptă cu separatiștii kurzi și în atentate sinucigașe.
Acesta a mai afirmat că „libertatea presei nu au făcut parte din foaia de parcurs privind liberalizarea vizelor.”
Uniunea Europeană condiționează eliminarea vizelor Schengen pentru cetățenii turci de îndeplinirea a 72 de obligații de către guvernul de la Ankara. Turcia mai are de îndeplinit cinci dintre acestea.
Prin eliminarea vizelor Schengen, urgentarea negocierilor de aderare la spațiul comunitar și un ajutor în valoare de până la 6 miliarde de dolari, Uniunea Europeană încearcă să convingă Turcia să respecte acordul privind limitarea imigrației, intrat în vigoare pe data de 20 martie.
Anterior, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat că acordul privind limitarea imigrației s-ar putea prăbuși dacă UE nu-și va respecta angajamentele, însă Bozkir a refuzat să comenteze acest aspect.