Prima pagină » Știri externe » ACTA revine azi pe agenda Parlamentului European. Iuliu Winkler pentru Gândul: „Ne aflăm într-o confruntare”

ACTA revine azi pe agenda Parlamentului European. Iuliu Winkler pentru Gândul: „Ne aflăm într-o confruntare”

Raportorul care cere acum un vot împotriva ACTA a susținut în trecut controversatul Acord.

Controversatul Acord comercial de combatere a contrafacerii (ACTA) va fi dezbătut astăzi de Comisia pentru Comerț Internațional din Parlamentul European (INTA), care încă nu are o recomandare pentru Parlament pe acest subiect, din cauza lipsei unui consens al membrilor ei.

Noul raportor pe ACTA, britanicul David Martin (grupul socialiștilor), va cere Parlamentului să dea un aviz negativ pentru ACTA. Aceasta deși, în 24 noiembrie 2010, el se număra printre eurodeputații care respingeau un proiect de rezoluție ce condamna felul în care Comisia Europeană a negociat Acordul.

Rezoluția era împotriva ACTA, deci votul negativ al eurodeputatului Martin este vot de susținere a Acordului // SURSĂ VOT: VoteWatch.eu

Întrebat de gândul care sunt motivele pentru astfel de schimbări de poziție, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE), membru al Comisiei INTA, a explicat că este vorba despre o miză politică.

„Grupurile politice au opiniile lor legate de ACTA, însă, în cadrul fiecărui grup, există mari diferențe. Ne aflăm într-o confruntare. Și noi suntem politicieni și, până la urmă, fiecare grup politic dorește să transmită un mesaj electoratului”, a declarat pentru gândul Iuliu Winkler.

Eurodeputatul Iuliu Winkler // FOTO: Stefan Micsik/Mediafax

„Subiectul este foarte, foarte tehnic și este o situație foarte complicată, pentru că vocea publicului are o mare pondere, dar îți pui problema și dacă publicul este avizat sau nu pe acest subiect„, a mai explicat Iuliu Winkler.

Europarlamentarul a vorbit pentru gândul și despre cealaltă „voce” de care trebuie să țină cont membrii legislativului european, și anume afacerile care ar avea de beneficiat de pe urma ACTA. „Trebuie să te gândești și cum vor privi cei care au de câștigat de pe urma ACTA faptul că Parlamentul European dă un aviz negativ la presiunea populară”, a explicat Winkler.

Dat fiind conflictul din jurul acestui acord, eurodeputatul UDMR susține că a încercat mereu să le demonstreze românilor, fie că este vorba despre publicul larg sau despre organisme precum Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.), că „știe despre ce vorbește” și că și-a „făcut temele” pe subiectul ACTA.

Acordul comercial de combatere a contrafacerii este ultimul subiect pe ordinea de zi a comisiei INTA, astfel că nu există șanse ca europarlamentarii să ajungă astăzi la o înțelegere.

„Este posibil – dar situația este foarte încurcată – să votăm luna viitoare în comisie (raportul lui David Martin, n.red.). Așadar, dacă nu va fi vreo răsturnare spectaculoasă de situație, votul în comisie va avea loc în luna mai, iar cel din plenul Parlamentului, în iunie”, a mai declarat Iuliu Winkler pentru gândul.

Europarlamentarul Renate Weber// FOTO:Stefan Micsik/Mediafax

Eurodeputata Renate Weber (PNL, ALDE) s-a arătat foarte încântată că grupul ei politic a publicat astăzi un comunicat de presă în care condamna ACTA. „Dacă liberalii reușesc să convingă tot grupul, ACTA cade în Parlament. Nu are cum să treacă”, a declarat pentru gândul Renate Weber.

Comisia Europeană a decis, la începutul acestei luni, să trimită ACTA la Curtea Europeană de Justiție (CEJ), după ce Europa s-a arătat îngrijorată de faptul că Acordul ar putea încălca drepturile și libertățile fundamentale. Avizul CEJ ar putea veni chiar și peste doi ani.

Un organism independent european în domeniu protecției datelor, Controlorul European pentru Protecția Datelor (CEPD), a anunțat miercuri că ACTA ar putea avea „efecte colaterale inacceptabile” asupra drepturilor fundamentale, potrivit BBC, citat de Mediafax.

ACTA nu poate intra în vigoare fără aprobarea Parlamentului European (PE).

Până în prezent, 22 de state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Marea Britanie, au semnat proiectul.

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunțat că va participa joi, 26 aprilie, la un chat pe Facebook pe subiectul ACTA. Cetățenii europeni sunt invitați să își exprime părerea despre Acord, începând cu ora 15.30, ora României.

Cei care doresc să ia parte la discuție o pot face AICI.

Citește și