Prima pagină » Știri externe » Activiști ai organizației Greenpeace denunță condițiile de detenție din Rusia. „Situația este dificil de suportat… Zilele sunt lungi”

Activiști ai organizației Greenpeace denunță condițiile de detenție din Rusia. „Situația este dificil de suportat… Zilele sunt lungi”

Activiști ai organizației Greenpeace denunță condițiile de detenție din Rusia.
Trei dintre cei 30 de activiști ai organizației ecologiste Greenpeace arestați în Rusia în urma escaladării unei platforme petroliere au dezvăluit condițiile de detenție în relatări publicate duminică, unul dintre ei subliniind că se află izolat într-o celulă rece ca gheața, relatează AFP.

Trei dintre cei 30 de activiști ai organizației ecologiste Greenpeace arestați în Rusia în urma escaladării unei platforme petroliere au dezvăluit condițiile de detenție în relatări publicate duminică, unul dintre ei subliniind că se află izolat într-o celulă rece ca gheața, relatează AFP.

„Singurătatea mă apasă și sunt deprimat”, mărturisește Marco Weber într-o scrisoare publicată de săptămânalele elvețiene SonntagsZeitung și Le Matin Dimanche.

Weber, în vârstă de 28 de ani, un membru al secției elvețiene de alpinism a Greenpeace, a anunțat că se află izolat de 24 de zile.

„Situația este dificil de suportat… Zilele sunt lungi”, dezvăluie el în această epistolă scrisă înainte de reducerea gravității acuzațiilor aduse activiștilor, de-acum inculpați de „huliganism”.

„Condițiile plimbării zilnice sunt degradante și umilitoare. Rătăcesc singur într-un spațiu închis de patru metri pe cinci. Podeaua și pereții sunt din beton, nicio fereastră, nici vorbă de lumină naturală. Un grilaj dens se termină în tavan, gărzile patrulează deasupra. Camera este murdară și umedă”, potrivit mărturiei sale.

El afirmă că este nevoit să poarte vestă de iarnă pentru a nu îngheța.

„Sunt de o lună în închisoare și nu am primit nicio veste”, scrie el. Singurele sale contacte cu lumea exterioară se limitează la vizitele făcute de consulul elvețian, potrivit lui.

Cu toate acestea, Weber subliniază că nu regretă participarea la acțiunea organizației ecologiste.

Pe 18 septembrie, echipajul navei Arctic Sunrise a încercat să escaladeze o platformă petrolieră a gigantului rus Gazprom pentru a desfășura o pancartă ce denunța riscurile ecologice ale extracției de petrol în Arctica.

„Eu mi-am urmat cea mai profundă convingere și valorile mele acționând astfel și, prin urmare, nu regret nimic. Sunt convins că am acționat bine”, a oferit asigurări el.

Doi britanici, membri ai aceluiași grup și încarcerați în regiunea Murmansk (nordul Rusiei), își împart celula cu alți doi codeținuți, conform mărturiilor lor apărute în presă.

Jurnalistul Kieron Bryan, în vârstă de 29 de ani, spune că petrece „23 de ore pe zi” într-o celulă de 32 de metri pătrați „cu nimic altceva decât cu o carte de ocazie și gândurile” sale, în compania unui deținut vorbitor de limbă rusă.

Într-o scrisoare transmisă publicației Sunday Times, pentru care a lucrat, el își exprimă teama de a îmbătrâni în închisoare.

„Într-un anumit fel, sunt norocos că nu am copii care să depindă de mine, dar ideea de a pierde ani din viață și probabil oportunitatea de a-mi întemeia o familie este terifiantă”, mărturisește el.

Potrivit publicației, cel mai dificil moment pentru acest cameraman a fost prima noapte petrecută în închisoare, când grupul a fost repartizat în celule alături de infractori.

El povestește că felul de mâncare de pește servit la prânz are „gustul unei scrumiere umplute cu apă de mare”, iar „puiul” este, de fapt, un porumbel.

Un alt activist britanic, Frank Hewetson, în vârstă de 45 de ani, oferă o relatare caustică, publicată de The Independent, despre coexistența cu doi fumători înrăiți.

Activiștii se vor afla în detenție până la 24 noiembrie.

Actele de huliganism sunt pedepsite cu maxim șapte ani de închisoare într-un lagăr de muncă, potrivit Codului Penal rus.

Autor

Citește și