Acuzat de crime de război, Hashim Thaci, fostul președinte al Kosovo, se declară nevinovat
Fostul președinte kosovar Hashim Thaci, pus oficial sub învinuire de către un tribunal special de la Haga pentru crime de război în conflictul din 1998-1999 împotriva forțelor sârbe, a pledat luni nevinovat.
Declarația acestuia vine în contextul în care fostul lider este acuzat de crime de război și crime împotriva umanității comise în perioada în care era liderul gherilei separatiste Armata de Eliberare a Kosovo (UCK) în timpul războiului de independență (1998-1999), informează Agerpres.
„Actul de acuzare este complet lipsit de fundament şi pledez nevinovat la toate capetele de acuzare”, a declarat Thaci, în vârstă de 52 de ani, în fața instanței.
La scurt timp după ce Hashim Thaci și-a anunțat demisia, pe 5 noiembrie, acesta a fost transferat la centrul de detenție al tribunalului special de la Haga, alături de alți trei suspecți.
Potrivit instanței, „Thaci şi ceilalţi suspecţi puşi sub acuzare sunt responsabili penal pentru aproape 100 de crime, implicând sute de victime identificate de etnie kosovară, albaneză, sârbă, romă şi altele, inclusiv oponenţi politici”.
Thaci a demisionat joi
Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a anunțat joi că demisionează cu efect imediat, în contextul în care a fost pus oficial sub acuzare pentru comiterea de crime de război.
Cu puțin timp înaintea anunțului președintelui kosovar, și aliatul său cel mai apropiat, șeful Partidului Democrat din Kosovo (PDK), Kadri Veseli, a anunțat și el că se confruntă cu acuzații similare și va merge la Haga pentru a participa la proces.
Hashim Thaci a anunțat încă de la sfârșitul lunii iunie că va demisiona imediat dacă acuzațiile aduse de procurorii Tribunalului de la Haga vor fi confirmate printr-o inculpare oficială.
Parchetul Internațional a fost înființat la Haga în 2015 pentru a ancheta crimele de care se face vinovată Armata pentru Eliberarea Kosovo (KLA) în timpul conflictului care a dus la proclamarea independenței acestui teritoriu.
Acuzațiile de crime de război la adresa KLA au apărut pentru prima dată în 2011, în cadrul unui raport al Consiliului Europei, potrivit căruia membrii KLA ar fi ucis civili și opozanți în perioada 1998-1999.