Acuzații de răpire la nivel înalt: Un activist din mișcarea de opoziție rusă, înrolat forțat și trimis la o bază de antrenament din Arctica
Ruslan Shaveddinov, manager de proiect la fundația anticorupție condusă de Alexei Navalnîi, a avut de suferit din cauza faptului că luptă pentru o opoziție.
Acesta a dispărut în urmă cu două luni după ce poliția a intrat în apartamentul său din Moscova. Ulterior, acesta a apărut la o bază militară secretă de apărare aeriană, situată în arhipeleagul Novaia Zemlea, din Oceanul Arctic, a transmis Alexei Navalnîi.
Susținătrul opoziției ruse a reușit să împrumute un telefon și să își anunțe colaboratorii ce se întâmplă cu el. Acesta se află la baza militară menționată mai sus unde este supravegheat în permenență. Inițial, telefonul lui a fost confiscat, deși celorlalți recruți li s-a permis utilizarea unora care nu sunt conectate la internet.
Lunea aceasta, tânărul trebuia să fie prezent în instanță pentru a demonstra că nu poate face serviciul militar din motive medicale.
În Rusia, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani sunt eligibili pentru serviciul militar obligatoriu, însă mulți reușesc să se sustragă din cauza corupției puternice.
Alexei Navalnîi a susținut pe blogul lui faptul că tânărul „a fost ilegal privat de libertate” și că este „prizonier politic”.
De cealaltă parte, reprezentanții armatei ruse susțin că Ruslan Shaveddinov se sustrage de multă vreme săvârșirii stagiului, însă Alexei Navalnîi susține că tânărul suferă de o boală care nu îi permite să facă armata.
Vyacheslav Gimadi, avocat la fundația lui Alexei Navalnî, i-a acuzat pe ministrul apărării ruse, Sergei Shoigu, și se Vladimir Putin, care deține și funcția de conducător al armatei, că sunt responsabili pentru „actul de răpire”.
Purtătoarea de cuvânt a fundației anticorupție, Kira Yarmysh, a susținut faptul că tănărul a servit recent ca persoană de legătură între parlamentarii ruși care se opun lui Vladimir Putin, astfel încât acesta ar putea fi motivul pentru care s-a ecurs la un asemenea act.
Totuși, decizia de a trimite pe cineva neinstruit să facă stagiu militar în avanposturi îndepărtate din Antartica este una foarte neobișnuită, întrucât condițiile climatice de acolo sunt foarte grele.
Mai mulți tineri au protestat pentru a-și arăta susținerea față de Ruslan Shaveddinov și revolta față de „actul de răpire”.
Sursă FOTO: Ruslan Shaveddinov / Facebook