Acuzații grave ale ONU la adresa Ucrainei, privind avionul prăbușit
Potrivit lui Ciurkin, forțele ucrainene vizează civilii din zonă, încălcând o rezoluție care îndeamnă la încetarea luptelor în zona prăbușirii MH17.
„Autoritățile ucrainene au afirmat că au intenția de a prelua controlul militar asupra zonei”, a declarat ambasadorul rus.
„‘Acest fapt ar fi, bineînțeles, o încălcare clară a Rezoluției 2166”, a adăugat el.
Această rezoluție a fost adoptată săptămâna trecută în unanimitate în Consiliul de Securitate, în urma unei inițiative a Australiei. Ea condamnă atacul care a doborât avionul în estul Ucrainei și le cere separatiștilor proruși să permită un acces liber și în securitate deplină la locul prăbușirii zborului MH17, să protejeze „integritatea” acestui loc și să înceteze ostilitățile în zonă.
„Activități militare continue desfășurate de forțele ucrainene în apropiere de zona prăbușirii (MH17) sunt incompatibile cu rezoluția pe care a adoptat-o Consiliul de Securitate”, a subliniat Ciurkin.
Experții medico-legali și polițiștii olandezi și australieni care au încercat, luni dimineață, să ajungă la locul accidentului au fost nevoiți să se întoarcă din drum din motive de securitate, fiind auzite „explozii” în apropiere.
Ucraina a precizat că armata sa luptă în mai multe orașe situate la distanța de câțiva kilometri de locul tragediei.
Kievul și Moscova se acuză reciproc cu privire cu confruntările din estul Ucrainei. Kievul acuză Rusia, în special, că îi susține pe rebeli și că le-a furnizat acestora rachete, inclusiv pe cea care a lovit zborul MH17 al companiei Malaysia Airlines.
Avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbușit pe 17 iulie în apropierea localității Grabovo, la 50 de kilometri de Donețk, într-o zonă în care au loc confruntări între forțele ucrainene și separatiștii proruși. Prăbușirea MH17, care zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur, s-a soldat cu 298 de morți.
Anna Primac, anna.primac@mediafax.ro