Acuzații grave ale unor parlamentari britanici: Influența Rusiei a devenit un lucru normal în „Londongrad”
Mai mulți parlamentari britanici au susținut marți că influența Rusiei în Marea Britanie, inclusiv a unor oligarhi care ar avea legături cu președintele rus, Vladimir Putin, a devenit „noua normalitate”, facilitată chiar de către guvernele britanice din ultimii ani.
Comitetul parlamentar pentru Informații și Securitate din cadrul Parlamentului britanic a solicitat o investigație cu privire la posibile încercări ale Rusiei de a influența referendumul privind Brexit din 2016, acuzând Guvernul conservator că ar fi reacționat lent la amenințarea reprezentată de Moscova, informează DPA.
Raportul privind Rusia, solicitat de cei nouă membri ai Comitetului, ar fi trebuit prezentat încă de anul trecut, dar premierul Boris Johnson a blocat prezentarea acestuia înaintea alegerilor generale din decembrie 2019.
Parlamentarii sugerează în document că Guvernul a decis să ignore amenințările din Rusia.
Liberal-democratul Alistair Carmichael susține că raportul confirmă „un adevăr alarmant”.
„Acest Guvern conservator a eșuat în a lua în serios amenințarea Rusiei la adresa democrației noastre, în pofida dovezilor care arată clar că Moscova a intervenit pentru a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile prezidențiale din 2016”, spune Carmichael.
„Influența Rusiei în Marea Britanie este noua normalitate”
Raportul afirmă că „influența Rusiei în Marea Britanie este noua normalitate” și că guvernele din ultimii ani „i-au primit cu brațele deschise pe oligarhii ruși și banii acestora, oferindu-le posibilitatea de a spăla bani obținuți ilegal la Londra”.
Oligarhii la care face referire raportul, mulți dintre ei având legături cu Putin, au avut acces la „conexiuni la cel mai înalt nivel cu companii și personalități politice din Marea Britanie. Acest lucru a dus la apariția unei «industrii» care a inclus avocați sau contabili care, știind sau nu, au devenit agenți de facto ai statului rus”.
Influența oligarhilor ruși în Marea Britanie, în principal în „Londongrad”, așa cum numesc autorii raportului capitala Marii Britanii, face ca măsurile luate în prezent de Guvern să fie doar unele pentru limitarea puterii acestora, mai spun parlamentarii.
Raportul adaugă că Marea Britanie, văzută de către Vladimir Putin ca fiind „un adversar diplomatic”, a devenit „o țintă pentru dezinformarea din Rusia”.
Autorii au luat în considerare și „acuzațiile tot mai dese potrivit cărora Rusia ar fi încercat să influențeze alegătorii” în cadrul referendumului privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, „în cadrul căruia o majoritate sensibilă a votat pentru ieșirea din UE”.
Cu toate acestea, raportul arată că impactul real al încercărilor de dezinformare ale Rusiei ar fi foarte dificil, dacă nu chiar imposibil de dovedit.