Muntenegrul, fostă republică iugoslavă, este măcinat de teorii ale conspirației după scrutinul din 19 octombrie, când autoritățile au arestat 20 de cetățeni sârbi, la frontiera cu Serbia, acuzați de plănuirea unor atacuri la instituții centrale.
Partidele de opoziție susțin că este vorba de un complot fabricat, acuzându-l pe premierul Milo Djukanovici că folosește serviciile de securitate pentru a se menține la putere.
Înaintea scrutinului parlamentar, Djukanovici, aflat la putere de 25 de ani, a acuzat Rusia de finanțarea opoziției pentru a bloca aderarea țării la NATO. Formațiunile de opoziție, multe favorabile aderării la NATO, resping acuzațiile.
„Organizatorii acestui grup infracțional erau naționaliști din Rusia care porneau de la premisa că Guvernul din Muntenegru condus de Milo Djukanovici nu poate fi schimbat prin alegeri, astfel că ar trebui înlăturat prin forță”, susține procurorul Milivoje Katnici.
Obiectivul ar fi fost asasinarea primului-ministru și propulsarea la putere a actualei opoziții, crede Katnici, fără a spune care partid are legături cu grupul.
„Grupul a fost format pe teritoriile Muntenegrului, Serbiei și Rusiei cu obiectivul comiterii unui act terorist”, precizează procurorul.
Partidul lui Milo Djukanovici s-a clasat pe primul loc în alegeri fără însă a avea majoritate parlamentară.
Rusia a criticat decizia Alianței Nord-Atlantice de admitere a Muntenegrului.