Un oficial kurd a respins acuzațiile organizației nonguvernamentale (ONG) cu sediul la Londra, punând distrugerile pe seama luptelor.
Amnesty a anunțat miercuri că aceste distrugeri au avut loc după ce forțe kurde au cucerit zone care se aflau sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care a cucerit în 2014 bucâți vaste din teritoriul irakian la nord și la vest de Bagdad.
„Forțele (regiunii autonome Kurdistan) par să ducă o campanie deliberată cu scopul de a deplasa cu forța populațiile arabe”, a declarat Donatella Rovera, o consilieră pentru situații de criză de la Amnesty.
„Deplasarea civililor cu forța și distrugerea deliberată a caselor și bunurilor acestora fără o justificare militară pot echivala cu crime de război”, a subliniat ea.
Amnesty a anunțat că imagini satelitare arată „distrugeri vaste”.
„Forțele Guvernului regional al Kurdistanului și miliții kurde au distrus mii de case cu buldozerul, detonându-le sau arzându-le, aparent cu intenția de a dezrădăcina populațiile arabe”, precizează ONG-ul.
Potrivit Amnesty, forțele kurde caută „să se răzbune din cauza unei presupuse susțineri” a SI de către locuitorii acestor case.
Organizația a adunat probe cu privire la „deplasări forțate și distrugeri de case la scară mare” de către forțe kurde în provinciile Ninive, Kirkuk și Diyala.
Aceste provincii se află în afara Kurdistanului, însă forțele kurde și-au consolidat controlul în anumite zone din aceste provincii, după ce trupele irakiene au fugit din zonele respective în timpul ofensivei SI din 2014.
Statele Unite, care conduc coaliția împotriva SI, efectuează atacuri aeriene în susținerea forțelor kurde, în Irak, începând din august 2014.
Dindar Zebari, președintele Comisiei guvernamentale kurde însărcinate să răspundă acuzațiilor străine, a apreciat că distrugerile au fost provocate de lupte.
„Numeroase case au fost distruse din cauza confruntărilor armate dintre peshmerga și membri Daech (acronimul arab al SI) în sate situate în zone de război”, a declarat Zebari.
„Bombardamentele coaliției internaționale au provocat, de asemenea, distrugerea unor case, iar membri Daech au minat casele din sate cu scopul de a-i a ucide pe peshmerga”, a adăugat el.
El i-a acuzat, în plus, pe unii „șefi de trib” că au „cooperat cu Daech”. Satele lor „au devenit o pepinieră pentru teroriști”, a adăugat el.
Colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliției anti-SI, s-a abținut să comenteze detalii din raport, dar a declarat că asemenea acțiuni ar dăuna luptei antijihadiste.
„În timp ce forțele guvernamentale eliberează teritoriul (…), orice populație trebuie să poată fi în securitate”, a declarat el în fața presei. „Dacă asemenea acțiuni nu sunt ținute în frâu, ele vor sfârși prin a dăuna luptei împotriva Daech. Ele agravează criza umanitară și împiedică eforturile de reconciliere”, a adăugat Warren.
Gonirea din anumite zone a unor locuitori arabi poate ajuta forțele kurde să-și consolideze controlul asupra acestor zone. Bagdadul se opune ferm acestui lucru, dar nu este în măsură, în prezent, să-l împiedice.