„Părerea mea este că nu este posibil ca atacatorul să fi putut comite așa ceva fără a beneficia de susținere. Pare a fi opera unui serviciu secret. Analizăm toate posibilitățile”, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus într-un interviu acordat cotidianului Hurriyet.
Rețeaua teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul comis de Revelion în clubul de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morți și zeci de răniți. Conform autorităților turce, autorul atentatului, aflat încă în libertate, este un etnic uigur.
Numan Kurtulmus a atras atenția că servicii secrete străine pot orchestra atentate pe care autoritățile turce le pot dejuca cu greu: „Dacă teroriștii sunt susținuți de organizații de informații străine, pot comite atentate la care noi nici nu ne-am gândi”.
La rândul său, deputatul turc Șamil Tayyar, membru al Partidului Dreptății și Dezvoltării (AKP), formațiunea președintelui Recep Tayyip Erdogan, nu a ezitat, potrivit ziarului The New York Times, să atribuie atentatul Agenției Centrale de Informații din SUA: „Oricine ar fi autorul, atacul din Clubul de noapte Reina a fost organizat de CIA. Punct”.
Relațiile dintre Turcia și Statele Unite, două țări membre NATO, s-au deteriorat puternic după tentativa de lovitură de stat care a vizat în august Administrația Recep Tayyip Erdogan. Ankara a atribuit complotul militar clericului disident turc Fethullah Gullen, stabilit în Statele Unite.
Recent, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat coaliția internațională coordonată de Statele Unite că oferă susținere organizației teroriste Stat Islamic și grupurilor separatiste kurde.
În decembrie 2015, într-un moment de criză între Rusia și Turcia, președintele rus, Vladimir Putin, acuza că armata turcă a doborât bombardierul rus pentru a proteja tranzacțiile ilegale cu petrol extras din zonele siriene și irakiene aflate sub controlul rețelei teroriste Stat Islamic.