ACUZAȚII. Trump spune că OMS a devenit „marioneta Chinei”: „Ne-a dat foarte multe sfaturi foarte proaste, sfaturi teribile”
Preşedintele american Donald Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este o „marionetă a Chinei”, în contextul întâlnirii virtuale de două zile a OMS care se axează pe efectele pandemiei de coronavirus, potrivit BBC.
El a spus că OMS „ne-a dat foarte multe sfaturi foarte proaste, sfaturi teribile” şi că „au greşit atât de mult şi întotdeauna de partea Chinei”.
Trump nu a participat personal la reuniune, locul său fiind luat de secretarul pe probleme de Sănătate, spunând că OMS a gestionat greşit criza, cu peţul „multor vieţi”.
Trump, care a fost criticat pentru propriul său mod de gestionare a pandemiei, a acuzat în repetate ori OMS că nu a alertat lumea suficient de devreme şi că a acordat prea multă încredere Chinei.
De asemenea, Trump a acuzat China că a ascuns începutul izbucnirii epidemiei.
SUA au suspendat deja finanţarea pentru OMS, în aşteptarea unei anchete a felului în care a organismul internaţional a gestionat pandemia de coronavirus.
La începutul reuniunii OMS de luni, preşedintele chinez Xi Jinping a declarat că ţara sa este „deschisă şi transparentă” şi a insistat că orice anchetă ar trebui să se întâmple după ce pandemia va fi ţinută sub control.
Statele Unite au depăşit 1,5 milioane de cazuri de COVID-19
Statele Unite au depăşit 1,5 milioane de cazuri de COVID-19, în timp ce numărul total al deceselor cauzate de noul coronavirus a ajuns la aproximativ 90.000, potrivit unui raport al Universităţii Johns Hopkins. informează Reuters.
SUA are cel mai mare număr de decese şi cazuri de COVD-19 din lume, dar mai multe ţări – inclusiv Belgia, Spania, Marea Britanie, Italia şi Suedia – au înregistrat mai multe decese pe cap de locuitor, potrivit site-ului statistic Worldometer.
Statul New York reprezintă aproape o treime din decesele din SUA, cu peste 28,300, potrivit Johns Hopkins, deşi statul a anunţat aproximativ 22.700 de decese oficiale.
SUA ar putea ajunge la aproximativ 112.000 de decese până în iunie
Până pe 6 iunie, SUA ar putea ajunge la aproximativ 112.000 de decese, conform unei medii de 20 de modele epidemiologice analizate de Universitatea din Massachusetts.
Aproape 11,5 milioane de teste au fost efectuate în SUA, potrivit institutului Johns Hopkins – cu o medie mai scăzută pe cap de locuitor decât alte ţări – şi aproximativ 272.000 de persoane vindecate.
Pandemia a ucis peste 316.000 de oameni din întreaga lume de la apariţia sa în China la sfârşitul anului trecut, potrivit unui raport AFP bazat pe surse oficiale.