Aderarea Croației la Spațiul Schengen, aprobată de Comisia Europeană: „Nu este doar o satisfacție. Este un angajament”
Astfel, după patru ani de evaluări, Comisia a ajuns la concluzia că Zagrebul îndeplinește toate condițiile pentru a face parte din Schengen. Printre condițiile impuse statelor membre pentru aderarea la Schengen se numără securizarea frontierelor, un subiect delicat la nivel european după 2015, ca urmare a crizei refugiaților.
„Spațiul Schengen vine cu libertăți și privilegii, dar și cu mari responsabilități”, a spus comisarul european pentru Migrație și Afaceri Interne, Dimitris Avramopoulos. „Aderarea Croației, dar și a Bulgariei și României este importantă, date fiind provocările de securitate și migrație din ziua de azi”, a adăugat oficialul.
Euronews notează că decizia Comisiei Europene poate fi privită ca o „lovitură” pentru România și Bulgaria, țări care deși au aderat la Uniunea Europeană cu șase ani înaintea Croației, încă nu au primit undă verde pentru intrarea în Spațiul Schengen.
„Pentru Croația nu este doar o satisfacție. Este un angajament. Trebuie să lucrăm pentru a depăși problemele cu care ne confruntăm”, a declarat europarlamentarul croat Tonino Picula.
Cu toate acestea, nu toți membrii Parlamentului European sunt de acord cu decizia Comisiei. „Sunt dezamăgită. Cred că este o decizie politică și regret că nu putem discuta subiectul cu noua Comisie. Nu avem un Spațiu Schengen funcțional în acest moment. Această decizie este greșită”, a declarat socialista Tanja Fajon, europarlamentar din Slovenia. De altfel, Slovenia s-a opus în repetate rânduri aderării Croației la Schengen.
După recomandarea Comisiei Europene, Croația va putea intra oficial în Spațiul Schengen doar după ce toate statele membre vor aproba aderarea.