Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus

Adevăratul motiv pentru care Turcia a doborât avionul rus
Publicat: 25/11/2015, 19:12

Administrația islamisto-conservatoare de la Ankara denunțase în mai multe rânduri, în ultimele săptămâni, raidurile ruse în Siria, îndemnând Rusia să atace exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

De fapt, regimul Recep Tayyip Erdogan are propriile interese în conflictul din Siria, temându-se în primul rând de avansarea milițiilor kurde. În plus, conform premierului rus Dmitri Medvedev, oficiali turci au „interese financiare directe” în comerțul cu petrol efectuat ilegal de organizația teroristă Stat Islamic.

Mai mult, în ultima vreme, liderii de la Ankara au exprimat preocupări din ce în ce mai intense privind situația etnicilor turci care trăiesc în nordul Siriei.

Marți dimineață, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera dintre Siria și Turcia. Ankara susține că avionul militar rus intrase câteva secunde în spațiul aerian turc, deși nu există dovezi în acest sens. Moscova a explicat că avionul nu a intrat deloc în spațiul aerian turc, iar președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că incidentul va avea „consecințe grave”. „Dar, oricum, piloții noștri și avionul nu reprezentau nicio amenințare la adresa Turciei. Acest lucru era evident. Participau la operațiuni împotriva rețelei teroriste Stat Islamic”, a afirmat Putin. „Pierderea reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriștilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru”, a avertizat Putin, condamnând atitudinea Turciei.

După incident, cel mai grav produs între NATO și Rusia în ultimii 50 de ani, Erdogan a adoptat o atitudine diplomatică, explicând că nu vrea escaladarea tensiunilor cu Rusia. Însă liderul de la Ankara, acuzat de multe ori de tendințe autoritariste, a reiterat, în contextul argumentației pentru justificarea doborârii avionului rus, că Rusia trebuie să atace strict poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, nu sate ale comunității turce din Siria.

„Rusia a transmis că a intervenit aerian în Siria pentru atacarea Daesh” (n.red. – rețeaua teroristă Stat Islamic). Dar membrii organizației teroriste Daesh nu sunt prezenți în regiunea siriană Latakia, nici în zonele nordice în care sunt etnici turci… Să nu ne lăsăm induși în eroare…”, a subliniat liderul turc, citat de Reuters.

Și premierul Ahmet Davutoglu, un apropiat al lui Erdogan, a avut aceeași retorică miercuri, atrăgând atenția că atacurile ruse asupra etnicilor turci din Siria nu pot fi efectuate sub pretextul contracarării rețelei teroriste sunnite Stat Islamic.

Statele Unite au transmis că nu sunt implicate în doborârea avionului rus, unii oficiali recunoscând că aparatul militar era în spațiul aerian sirian în momentul în care a fost vizat de armata turcă, după ce intrase scurt timp în spațiul Turciei. Alianța Nord-Atlantică a adoptat un ton rezervat, semnalând că este alături de Turcia, dar îndemnând Ankara și Moscova să evite escaladarea conflictului.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează de peste un an raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia.

Rusia a lansat la sfârșitul lunii septembrie raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuti de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic, care ocupă regiuni din Irak, Siria, Libia și Egipt, unde a proclamat un „califat islamic”.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășeste 250.000 de morți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu