Adevărul despre lista neagră a SUA privind terorismul, dezvăluit de site-ul deținut de jurnalistul care a declanșat scandalul NSA

Adevărul despre lista neagră a SUA privind terorismul, dezvăluit de site-ul deținut de jurnalistul care a declanșat scandalul NSA
Publicat: 24/07/2014, 12:01
Actualizat: 24/07/2014, 12:05

Acest text neclasificat de 166 de pagini, redactat de Centrul Național Contraterorism (NCTC) și dat publicității de site-ul The Intercept, detaliază instrucțiunile pe care diferite autorități americane trebuie să le urmeze pentru a înscrie pe cineva în principalele baze de date privind monitorizarea antiteroristă.

Din cele cinci capitole ale „Ghidului listelor de monitorizare”, redactat în martie 2013 în colaborare cu 19 agenții militare și judiciare de informații, reiese că „probele irecuzabile și faptele concrete nu sunt necesare” pentru a avea „suspiciuni rezonabile” privind implicarea în terorism a unui individ și că este suficient să ai „informații care pot duce la un proces verbal”.

Criticând jargonul documentului, The Intercept îl consideră o extindere a autorității Guvernului de a „numi” suspecți de terorism pe baza unor „informații fragmentare vagi”.

Site-ul, cofondat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a dezvăluit scurgerile de informații de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, subliniază că ghidul permite chiar și persoanelor decedate să figureze printre cele 464.000 de nume de pe listă.

NCTC se teme ca identitatea persoanelor decedate sau documentele lor de călătorie să nu fie reutilizate „în mod fraudulos – o tactică teroristă dovedită”, a explicat un purtător de cuvânt al Agenției guvernamentale.

El a subliniat că listele de supraveghere continuă să „se maturizeze pentru a se adapta la o amenințare difuză cu evoluție constantă” și că acestea au fost revizuite în special după tentativa de atentat a nigerianului Umar Faruk Abdulmutallab, care voia să detoneze un explozibil ascuns în lenjeria intimă, la bordul unui avion, în ziua de Crăciun în 2009.

Lista „teroriștilor cunoscuți sau suspecți”, identificați drept KST de la „Known or Suspected Terrorists”, includea 16 nume înainte de 11 septembrie 2001. Ea conținea 463.834 de nume în 2013, repartizate în diferite baze de date, inclusiv în faimoasa „No Fly List”, care le interzice membrilor să se îmbarce în avioane cu destinația sau cu plecare din SUA.

„În loc să-și limiteze supravegherea la adevărații teroriști cunoscuți, Guvernul a clădit un vast sistem fondat pe teza presupusă și imperfectă conform căreia se poate preconiza că o persoană va comite un act terorist pe viitor”, a denunțat Hina Shamsi, o reprezentantă a Uniunii Americane pentru apărarea Libertăților (ACLU).

„În baza acestei teorii periculoase, Guvernul acuză în secret” oameni de terorism, fără a le da posibilitatea de a se apăra „în legătură cu o amenințare pe care nu au pus-o în executare”, a adăugat ea, apreciind că criteriile utilizate de Guvern „nu ar fi trebuit să rămână secrete”.

NCTC a negat însă că ar fi monitorizat persoane „doar pe baza activităților lor protejate de Primul Amendament al Constituției”, precum rasa sau religia. Potrivit purtătorului său de cuvânt, „criterii consolidate” sunt utilizate pentru „No Fly List”.

Conform documentului citat de The Intercept, agenții Guvernului folosesc elemente fără dovezi, colectate pe Facebook sau pe Twitter, rețete medicale, carduri de cumpărături sau amenzi pentru viteză excesivă, informații despre câinii persoanelor, asigurarea de sănătate sau chiar ce au în buzunare.

Dar „politica Guvernului american este să nu confirme sau să infirme niciodată că un individ este pe o listă de monitorizare”, precizează documentul. Când un american figurează pe „No Fly List”, nu trebuie să fie niciodată informat.

Și dacă cineva figurează pe baza unor simple „suspiciuni rezonabile”, „dificultatea de a fi șters de pe listă este subliniată” în document de un pasaj care precizează că o persoană poate rămâne sau intra pe lista neagră chiar dacă a fost achitată de acuzațiii de terorism.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Aur pentru David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Winston Churchill: „Niciodată atât de mulți nu au datorat atât de mult celor puțini”