Prima pagină » Știri externe » Adio kebab! O industrie de miliarde, în pericol

Adio kebab! O industrie de miliarde, în pericol

În aprilie, Turcia a solicitat Comisiei Europene ca döner kebab să fie protejat sub statutul de „specialitate tradițională garantată”.

Acest statut este o treaptă mai jos decât „denumirea de origine protejată” care se aplică produselor specifice unei regiuni geografice, cum ar fi șampania din regiunea Champagne din Franța, dar ar putea avea un impact asupra proprietarilor de localuri de kebab, rețetelor lor individuale și clienților lor din întreaga Germanie.

În Germania, kebabul este o mâncare super-populară. Vânzările de kebab se ridică la 2,3 miliarde euro pe an. La nivelul întregii Europe, 3,5 miliarde euro pe an conform Asociației producătorilor de Döner Turcesc din Europa, scrie Associated Press.

În Turcia, felul de mâncare era inițial făcut din miel și vândut doar pe farfurie. Dar în anii 1970, imigranții turci din Berlin au ales să-l servească într-o pita și să modifice rețeta pentru a-l face special pentru berlinezi.

Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine cu vârsta de cel puțin 16 luni. Carnea ar trebui să fie marinată cu cantități anume de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și piper negru și alb și ardei roșu. Produsul final trebuie tăiat de pe țepuse verticale în bucăți cu o grosime de 3 până la 5 milimetri. Carnea de pui ar fi reglementată în mod similar.

Comisia Europeană trebuie să decidă până pe 24 septembrie dacă 11 obiecții la cererea Turciei, inclusiv unele venite din partea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, sunt întemeiate. Dacă o fac, Germania și Turcia vor avea până la șase luni pentru a ajunge la un compromis. Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt.

„Am luat notă de cererea din partea Turciei cu o oarecare uimire”, a declarat Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania. „Kebabul face parte din Germania, iar diversitatea metodelor sale de preparare reflectă diversitatea țării noastre – acest lucru trebuie păstrat. În interesul numeroșilor fani din Germania, ne angajăm să ne asigurăm că doner kebab va rămâne așa cum este pregătit și consumat aici”.

Se pare că kebab-ul de legume, curcan și vițel – toate sortimente populare în Germania – nu ar mai fi permise, conform cererii Turciei, deoarece cererea nu le menționează în mod specific, ceea ce provoacă confuzie în industria alimentară germană.

„Kebabul aparține Germaniei. Fiecare ar trebui să aibă voie să decidă singur cum este preparat și consumat aici. Nu este nevoie de linii directoare de la Ankara”, a scris Cem Özdemir, ministrul federal al alimentației și agriculturii din Germania, care are rădăcini turcești.

În obiecția sa, Asociația Germană a Hotelurilor și Restaurantelor a scris că propunerile Turciei diferă de rețeta tipică germană pentru döner și că reglementările ar putea duce la probleme economice pentru magazinele de kebab – precum și la potențiale provocări legale. Economia germană a döner kebab nu ar trebui să fie supusă regulilor turcești, a declarat asociația.

Proprietarii de localuri de kebab, cum este Deniz Buchholz, de la Kebap With Attitude, un local din cartierul Mitte din Berlin, spun că nu sunt îngrijorați de posibilele reglementări.

„De la membrii guvernului până la oamenii obișnuiți de pe străzi, toată lumea mănâncă döner kebab”, a spus Deniz Buchholz. Buchholz spune că propunerea Turciei ar putea fi o modalitate de a menține standardul ridicat pentru döner kebab-ul traditional – el crede că în unele locuri calitatea a scăzut – dar a adăugat că proprietarii de magazine ar putea recurge la soluții creative pentru a-și păstra meniurile variate.

„Vom face cum se face la Berlin și vom găsi o soluție pentru a-l numi în alt mod”, a spus el, cum ar fi „sandviș vegetarian”.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Ce se întâmplă la Serviciul Român de Informații? Dan: Orice derapaj al Serviciului îmi revine mie
Digi24
Un virus gripal nou se răspândește rapid în România: În prima săptămână din decembrie au fost înregistrate peste 3.000 de îmbolnăviri
Cancan.ro
9 zile consecutive de ninsoare în România, potrivit meteorologilor Accuweather. Care sunt orașele vizate
Prosport.ro
Mesajul transmis de Sorana Cîrstea după ce a mers cu fiul lui Ion Țiriac în cea mai scumpă stațiune din Elveția
Adevarul
Țările din Vest unde românii ezită să se întoarcă: „Cei mai mulți sunt nostalgici. Vorbesc numai despre pământul matern”
Mediafax
Ce taxe vor plăti bucureștenii din 2026? Proiect PMB: impozite pe locuințe, mașini și terenuri
Click
Povestea fabuloasă a fabricii de pantofi construită de un om care abia știa să scrie. Le-a încălțat pe Sophia Loren și Elena Ceaușescu, iar mai târziu pe vedetele autohtone
Digi24
Reacție furioasă a Kremlinului, după ce șeful NATO a îndemnat la pregătiri pentru un război cu Rusia: „E iresponsabil”
Cancan.ro
Vila Rodicăi Stănoiu de la malul mării a fost VANDALIZATĂ! Misterul moștenirii fostei ministrese se adâncește!
Ce se întâmplă doctore
Dieta MINUNE cu care Monica Anghel a reușit să slăbească 40 de kilograme: „Asta poți mânca oricând, fără probleme”
Ciao.ro
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Promotor.ro
Dacia C-Neo, testată în Alpi. Noul model a fost surprins în probe pe drumuri montane
Descopera.ro
O planetă ciudată i-a lăsat fără cuvinte pe astronomi
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă o vede pe maică-sa dezbrăcată în fața oglinzii spunând: – Vreau un bărbat!
Descopera.ro
Unul dintre cei mai cruzi împăraţi din istorie. Orgiile lui au fost fără margini. Întreţinea relaţii incestuoase inclusiv cu mama lui