În aprilie, Turcia a solicitat Comisiei Europene ca döner kebab să fie protejat sub statutul de „specialitate tradițională garantată”.
Acest statut este o treaptă mai jos decât „denumirea de origine protejată” care se aplică produselor specifice unei regiuni geografice, cum ar fi șampania din regiunea Champagne din Franța, dar ar putea avea un impact asupra proprietarilor de localuri de kebab, rețetelor lor individuale și clienților lor din întreaga Germanie.
În Germania, kebabul este o mâncare super-populară. Vânzările de kebab se ridică la 2,3 miliarde euro pe an. La nivelul întregii Europe, 3,5 miliarde euro pe an conform Asociației producătorilor de Döner Turcesc din Europa, scrie Associated Press.
În Turcia, felul de mâncare era inițial făcut din miel și vândut doar pe farfurie. Dar în anii 1970, imigranții turci din Berlin au ales să-l servească într-o pita și să modifice rețeta pentru a-l face special pentru berlinezi.
Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine cu vârsta de cel puțin 16 luni. Carnea ar trebui să fie marinată cu cantități anume de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și piper negru și alb și ardei roșu. Produsul final trebuie tăiat de pe țepuse verticale în bucăți cu o grosime de 3 până la 5 milimetri. Carnea de pui ar fi reglementată în mod similar.
Comisia Europeană trebuie să decidă până pe 24 septembrie dacă 11 obiecții la cererea Turciei, inclusiv unele venite din partea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, sunt întemeiate. Dacă o fac, Germania și Turcia vor avea până la șase luni pentru a ajunge la un compromis. Comisia Europeană va avea ultimul cuvânt.
„Am luat notă de cererea din partea Turciei cu o oarecare uimire”, a declarat Ministerul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania. „Kebabul face parte din Germania, iar diversitatea metodelor sale de preparare reflectă diversitatea țării noastre – acest lucru trebuie păstrat. În interesul numeroșilor fani din Germania, ne angajăm să ne asigurăm că doner kebab va rămâne așa cum este pregătit și consumat aici”.
Se pare că kebab-ul de legume, curcan și vițel – toate sortimente populare în Germania – nu ar mai fi permise, conform cererii Turciei, deoarece cererea nu le menționează în mod specific, ceea ce provoacă confuzie în industria alimentară germană.
„Kebabul aparține Germaniei. Fiecare ar trebui să aibă voie să decidă singur cum este preparat și consumat aici. Nu este nevoie de linii directoare de la Ankara”, a scris Cem Özdemir, ministrul federal al alimentației și agriculturii din Germania, care are rădăcini turcești.
În obiecția sa, Asociația Germană a Hotelurilor și Restaurantelor a scris că propunerile Turciei diferă de rețeta tipică germană pentru döner și că reglementările ar putea duce la probleme economice pentru magazinele de kebab – precum și la potențiale provocări legale. Economia germană a döner kebab nu ar trebui să fie supusă regulilor turcești, a declarat asociația.
Proprietarii de localuri de kebab, cum este Deniz Buchholz, de la Kebap With Attitude, un local din cartierul Mitte din Berlin, spun că nu sunt îngrijorați de posibilele reglementări.
„De la membrii guvernului până la oamenii obișnuiți de pe străzi, toată lumea mănâncă döner kebab”, a spus Deniz Buchholz. Buchholz spune că propunerea Turciei ar putea fi o modalitate de a menține standardul ridicat pentru döner kebab-ul traditional – el crede că în unele locuri calitatea a scăzut – dar a adăugat că proprietarii de magazine ar putea recurge la soluții creative pentru a-și păstra meniurile variate.
„Vom face cum se face la Berlin și vom găsi o soluție pentru a-l numi în alt mod”, a spus el, cum ar fi „sandviș vegetarian”.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: