Adjunctul directorului IRIS lansează ipoteze despre atentatul de la Ankara, în care principalul suspect este ISIS. Didier Billion vorbește despre „celulele clandestine” din „aparatul de stat” turc

Adjunctul directorului IRIS lansează ipoteze despre atentatul de la Ankara, în care principalul suspect este ISIS. Didier Billion vorbește despre „celulele clandestine din „aparatul de stat turc
Publicat: 12/10/2015, 10:53
Actualizat: 12/10/2015, 10:58

Într-un interviu acordat duminică AFP, Billion evocă patru ipoteze. Autoritățile politice turce au evocat posibilitatea ca în spatele atentatului să se afle fie Statul Islamic (SI), fie Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), însă această posibilitate „nu este foarte credibilă”, apreciază el. „În ceea ce privește SI, nimic nu este imposibil, pentru că le cunoaștem modalitățile de acțiune, dar eu nu cred că au în prezent pe agendă să comită atentate chiar în Turcia”, afirmă el.

În ceea ce privește PKK, expertul respinge ipoteza ca „absurdă”, apreciind că „aceasta este o reacție pavloviană a autorităților turce”. În opinia sa, atentatul nu prezintă modalități de operare ale PKK, care a comis atentate teroriste, dar vizând mai degrabă polițiști, membri ai armatei, dar aproape niciodată civili în mijlocul unei mulțimi. În plus, manifestanții adunați la Ankara erau militanți apropiați HDP, „partidul pentru democrația popoarelor, care este vitrina legală a PKK”, subliniază el.

Expertul nu consideră „prea credibilă” nici a treia ipoteză a autorităților – a unui grupuscul din cadrul extremei stângi turce.

„A patra ipoteză este ceea ce în Turcia se numește statul profund, care este alcătuit din câteva celule clandestine, ascunse în modul de funcționare a aparatului de stat, și anume în sânul armatei, dar și poliției, și despre care știm că a putut comite atentate, operațiuni de destabilizare, (…) încercând să restrângă rândurile în jurul puterii”, declară Billion.

„Nu am, evident, niciun element tangibil de probă, dar ar exista o logică politică”, subliniază el.

În opinia sa sunt posibile și alte atentate. Mai întâi, există o polarizare a situației politice, foarte îngrijorătoare, foarte gravă, argumentează el. În estul și sud-estul Turciei au loc scene de război civil, înfruntări foarte violente. Câteva mici orașe aproape că s-au desprins, proclamându-și „autonomia democratică”, subliniază expertul, adăugând că există de asemenea orașe în care tineri apropiați PKK au ridicat baricade. Situația este îngrijorătoare, cu atât mai mult în contextul situației regionale în Irak și Siria, analizează el.

„Nu este, deci, deloc imposibil, din nefericire, să fie comise și alte atentate. Atunci când a avut loc atentatul de la Suruç, în iulie, am spus că era probabil primul dintr-o serie. Din nefericire, a avut loc un fel de confirmare macabră ieri (sâmbătă)”, a declarat expertul.

„Președintele Republicii (turce Tayyp) Erdogan nu încetează să recurgă la ceea ce eu numesc strategia tensiunii, adică încearcă să polarizeze pozițiile politice din Turcia. (…) Scopul este să atragă o parte din electoratul naționalist în aceste alegeri care urmează”, a mai spus el.

Întrebat dacă alegerile pot avea loc într-o atmosferă atât de degradată, expertul afirmă că autoritățile turce nu dau semne că ar vrea să le anuleze.

Începând din august și până la jumătatea lui septembrie, aproximativ 300 de atacuri au vizat sedii HDP, aproape în întreaga Turcie, la care au participat huligani înarmați cu bâte de baseball și bare de fier. În aceeași perioadă a fost atacat, de asemenea, sediul cotidianului Hürriyet, cu unul dintre cele mai mari tiraje din țară.

„Nu înseamnă că ne aflăm în stadiul unei anulări sau amânări a alegerilor (…), dar este o posibilitate pe care nu o putem exclude”, apreciază Billion.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer