Corupția reprezintă „una dintre cele mai complexe provocări” ale comunității euroatlantice, iar combaterea ei este „pe atât de dificilă pe cât este de importantă”, a declarat, marți, Hoyt Yee, la un eveniment organizat de Guvern și de Institutul Aspen.
„În SUA, știm asta din propria experiență, din propria noastră istorie. Luptăm în fiecare zi pentru a ne ridica la cuvintele imortalizate în Declarația de Independență, că toți oamenii sunt egali și prin urmare toți americani au dreptul să fie protejați în mod egal de lege”, a spus Yee, adăugând că și în Constituția României scrie că „această țară este guvernată de statul de drept, în care demnitatea umană, drepturile și libertățile cetățenilor, justiția și pluralismul politic reprezintă valori supreme”.
„Aceste valori democratice care mențin și apără statul de drept, care protejează dreptul la o presă liberă, care garantează o justiție indeependentă și care oferă o guvernanță transparentă și responsabilă sunt fundamentele comunității euroatlantice. Atât americanii cât și europenii știu ce efecte corovize are corupția asupra capacității de a oferi prosperitatea, securitatea și libertatea pe care cetățenii le așteaptă și le merită”, a afirmat oficialul american.
Acesta a atras atenția că, deși în Europa Centrală și de Est și în Balcani au fost realizate atât de multe progrese în ultimii 25 de ani, „corupția rămâne unul dintre obstacolele principale în calea atingerii visului unei Europe unite, libere și pașnice”. „Motivele sunt simple: corupția subminează economia, erodează democrația și amenință securitatea în întreaga regiune. Epuizează resursele publice, într-o perioadă când fiecare ban este necesar pentru a asigura redresarea economică, fiecare euro, forint sau leu care este deviat pentru propria îmbogățire nu mai este folosit pentru a finanța spitale, școli, pentru a construi drumuri și alte lucrări importante”, a subliniat Hoyt Yee.
Totodată, el a avertizat că cetățenii care sunt martori la acte de corupție „își pierd încrederea în liderii lor și în guvern, evaziunea fiscală crește, investițiile străine directe scad și categoriile cele mai educate și capabile, doctori, ingineri, oameni de știință, emigrează în străinătate unde talentele sunt recompensate”.
El a mai precizat că în opinia Băncii Mondiale corupția este „inamicul public numărul 1”.
Institutul Aspen România, Comisia comună a Parlamentului României pentru Aderarea României la Schengen și Societatea Academică Română organizează, marți, conferința „Towards a Gold Standard in Governance, Transparency and Anti-Corruption in Post-Communist Societies”, cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală și de Est.
La eveniment participă Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa si Eurasia, Mircea Geoană, Înalt Reprezentant al Guvernului pentru Proiecte Economice Strategice și Diplomație Publică, directorul SRI, George Maior, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, Pawel Wojtunik, director al Biroului Central Anticorupție din Polonia, și procurorul general al Albaniei, Adriatik Llalla.
Cătălina Mihai, [email protected]